Vetëm 6.1% e Suedezëve kanë antitrupa për koronavirusin pavarësisht imunitetit të tufës!

0

Taktikat që duken se nuk kanë asnjë efekt ne Suedi.

Vendi skandinav ka zgjedhur një strategji më liberale gjatë pandemisë, duke mbajtur hapur shumicën e shkollave, restoranteve dhe kompanive për aq kohë sa shumica e Evropës është e mbërthyer pas dyerve të mbyllura.

Ndërsa zyrtarët e Departamentit të Shëndetit thanë se imuniteti i ashtuquajtur kopetë nuk ishte një qëllim në vetvete, ata vunë në dukje se strategjia ishte vetëm për të ngadalësuar përhapjen e virusit në atë pikë ku shërbimet shëndetësore mund ta menaxhojnë atë, dhe jo ta shtypin plotësisht atë.

Sidoqoftë, studimi, më i gjithanshmi në Suedi, zbuloi se vetëm 6.1% e suedezëve kishin zhvilluar antitrupa Covid-19, një normë shumë më e ulët sesa konsiderohej e mjaftueshme për të arritur edhe imunitet të pjesshëm të tufës.

“Shpejtësia është më e ulët se sa kemi menduar, por jo shumë më e ulët”, tha shefi epidemiolog Anders Tegnel në një konferencë për shtyp, duke shtuar se virusi transmetohet në grupime dhe nuk sillet si sëmundjet e mëparshme.

Imuniteti i tufës, sipas të cilit shumë njerëz në popullatë zhvillojnë imunitet ndaj një infeksioni për të qenë në gjendje të ndalojnë në mënyrë efektive përhapjen e sëmundjes, nuk është testuar për virusin e ri, dhe shtrirjen dhe kohëzgjatjen e imunitetit.

Dje, e Mërkurë, 17 Qershor, Suedia tejkaloi 5,000 vdekje nga virusi, shumë më e lartë për frymë se fqinjët e saj, por edhe më e ulët se vendet e tjera që zgjodhën karantinën e rreptë si Britania e Madhe, Spanja dhe italia.

Leave a Reply