Si sot 5 Korrik!

0
1

Ngjarje:

 • 1687 – Isak Njuton botoi “Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica” (Parimet Matematike të Filozofisë Natyrore).
 • 1804 – Autori amerikan, Nathaniel Hawthorne, lindi në Salem të Massachusettsit.
 • 1908 – Kuvendi i Ferizajt
 • 1946 – Filipinet fituan pavarësinë.
 • 1958 – Karol Wojtyla, që më vonë do të bëhej Papa Gjon Pali i Dytë, u caktua peshkop ndihmës në Krakow, në vendlindjen e tij, Poloni.
 • 1960 – Ylli i 50-të iu shtua flamurit amerikan për ta përfaqësuar shtetin e ri, Hawain.
 • 1966 – Presidenti Lyndon B. Johnson e ktheu në ligj Aktin për Lirinë e Informacioneve.
 • 1976 – Komandosët izraelitë ndërmorën operacionin “Entbebe” në Uganda, duke shpëtuar pothuajse të gjithë pasagjerët dhe ekuipazhin e një aeroplani të “Air Francë” që ishte marrë nga rrëmbyesit palestinezë.
 • 1987 – Klaus Barbie, ish-shefi i Gestapos, i njohur si “Kasapi i Lyonit” u shpall fajtor nga një gjykatë franceze për krime kundër njerëzimit dhe u dënua me burgim të përjetshëm.
 • 1990 – pushteti serb okupon RTV e Prishtinës dhe e mbyll atë. Të gjithë puntorët shqiptar të RTP i largon nga puna.
 • 1994 – pas 27 viteve Jaser Arafat kthehet në Palestinë dhe paralajmëron krijimin e shtetit të pavarur Palestinez.
 • 2001- Qevria e Maqedonisë dhe kryengritësit shqiptarë arrijnë marrëveshjen për paqë.Me këtë marrëveshje u arrit të ndërprehet konflikti, i cili u nënshkrua më 13 gusht në Ohër.
 • 2009 – Kurora e Statujës së Lirisë u rihap për turistët për herë të parë që nga sulmet terroriste të 11 shtatorit 2001.

Leave a Reply