Si sot 30 Janar!

0
22
30 janar

Ngjarje:

 • 1649 – U vra Charles I i Anglisë.
 • 1661 – Oliver Cromwell ritualisht u ekzekutua dy vite pasi kishte vdekur.
 • 1897 – u themelua në Sofje me nismën e shoqërisë “Dëshira” shtypshkronja “Mbrothësia”.
 • 1919 – SHBA njoh Republika i Polonisë.
 • 1933 – Adolf Hitler kancelar i Gjermanisë.
 • 1948 – U vra pacifisti hindus Mohandas Karamchand Gandhi nga ekstremisti hindus Nathuram Godse.
 • 1964 – Programi Ranger: U lansua Ranger 6.
 • 1976 – George H. W. Bush u bë drejtori i 11-të i CIA-s.
 • 1982 – Richard Skrenta shkroi kodin e virusit të parë kompjuterik i quajtur “Elk Cloner” që është 400 rreshta i gjatë dhe merret si një program për rinisje të kompjuterëve Apple.
 • 1994 – Péter Lékó u bë mjeshtër i madh i shahut, më i riu në botë në atë kohë.
 • 1996 – Gino Gallagher, udhëheqësi i dyshuar i INLA-s, u vra duke pritur në radhë për përfitimet e të pa punësuarve.
 • 1996 – Kometa Hyakutake u zbulua nga astronauti amator japonez Yuji Hyakutake.
 • 2003 – Belgjika legalizoi ligjshëm martesën e gjinisë së njëjtë.
 • 2004 – Në Shkup u themelua grupi i parë shqiptar për artistat e rinj “JukeBox nga Xhulian Shabani.
 • 2005 – U zhvilluan zgjedhjet parlamenatre në Iraku.

Festa dhe përvjetore:

 • Kisha ortodokse feston të kremten e përbashkët të tre Etërve të Mëdhenj dhe Mësuesve Ekumenikë Shën Vasili, Grigor Theologu dhe Joan Gojarti.

Lini një përgjigje