Si sot 27 Qershor!

0
34

Ngjarje:

  • Më 27 Qershor 1944 u krye një masakër e vërtetë nga shteti grek kundër popullsisë Shqiptare të Çamërisë. Mijëra të vrarë pa kursyer edhe femijët e porsalindur, mbi 25000 të dëbuar nga shtepitë. 27 Qershori është një Ditë Përkujtimi për Çamërinë e shumëvuajtur, këtë vit është 76 Vjetori i kësaj masakre barbare.

Lindje:

  • 1917 – Prenk Jakova – kompozitori i njohur shqiptar.
    Prenkë Jakova (Shkodër, 27 qershor 1917 – 16 shtator 1969) ka qenë arsimtar, muzikant, kompozitor dhe autori i operës së parë shqiptare titulluar “Mrika“. Këngët e tij “Syrin tek qershia” dhe “Margjelo” janë shumë të njohura dhe për shkak të popullaritetit që gëzojnë shumëkush i identifikon si këngë popullore shkodrane.

Festa dhe përvjetore:

  • Dita e mestizo – Brazil

Mestizo është një term i përdorur historikisht në Spanjë dhe hispanike Amerikë që fillimisht referuar një personi me prejardhje të kombinuar evropiane dhe indigjene amerikane, pavarësisht se ku lindi personi. Termi u përdor si një kategori etnike / racore për kastat e racave të përziera që evoluan gjatë Perandorisë Spanjolle. Edhe pse flitet gjerësisht, mestizo do të thotë dikush i trashëgimisë së përzier evropiane / indigjene, termi nuk kishte një kuptim të caktuar në periudhën koloniale. Ishte një etiketë zyrtare për individët në dokumentacionin zyrtar, siç janë regjistrimet, regjistrat e famullive, gjyqet e inkuizicionit dhe çështje të tjera. Individët u etiketuan nga priftërinjtë dhe zyrtarët mbretërorë si mestizos, por termi u përdor edhe për vetë-identifikim.

Në epokën moderne, veçanërisht në Amerikën Spanjolle , mestizo është bërë më shumë një term kulturor, me termin Indian duke u rezervuar ekskluzivisht për njerëzit që kanë ruajtur një identitet etnik indigjen të veçantë, gjuhë , përkatësi fisnore, etj.

Lini një përgjigje