Si sot 10 Tetor!

0
1

Ngjarje:

 • 1582 – Për shkak të impleentimit të kalendarit Gregorian kjo ditë nuk egziston në Itali, Poloni, Portugali dhe Spanjë.
 • 1631 – Armata saksone pushton Pragën.
 • 1889 – U themelua Barnard College.
 • 1909 – Gazeta ” Dielli” njfton se në New york, funksionon një bankë e quajtur “Tocci” sipas emrit të pronarit arbresh.
 • 1910 – U themelua Tau Epsilon Phi Fraternity në Columbia University.
 • 1919 – Opera Die Frau ohne Schatten e Richard Strauss debiton në Vienë.
 • 1938 – Hapet ura “Blue Water Bridge” duke mundësuar lidhjen mes Port Huron, Michigan dhe Sarnia, Ontario.
 • 1944 – Holokausti: 800 fëmijë romë u vranë sistematikisht në kampin Auschwitz.
 • 1947 – Holokausti Shqiptar: Një grup deputetësh social-demokrat pushkatohen në burgjet e Tiranës nga diktatura komuniste. Nga 17 të ekzekutuarit në 10 tetorin e 1947-ës, tre deputetë u dënuan me varje dhe 14 të tjerët me pushkatim.
 • 1951 – Likuidohet Grupi i Hasan Remnikut.
 • 1957 – Presidenti amerikan Dwight D. Eisenhower i kërkoi të falur ministrit të financave të Ganës, Komla Agbeli Gbdemah, pas refuzimit të sherbimeve në restaurantin Dover, Delaware.
 • 1969 – King Crimson paraqesin albumin e tyre të parë In the Court of the Crimson King, që konsiderohet albumi i parë i llojit progressive rock.
 • 1970 – Pavarësohet Fixhi.
 • 1979 – Loja Pac-Man u paraqit në tregun japonez nga kompania Namco.
 • 2005 – Angela Merkel është bërë kancelarja e parë femër e Gjermanisë dhe liderja e parë nga ish-“Lindja Komuniste”.
 • 2008 – Gjykata Supreme e Konektikut mori vendim që çiftet homoseksuale kanë të drejtë të martohen.

Festa dhe përvjetore:

 • 1868 – Pavarësia e Kubës
 • 1992 – Dita Botërore e Shëndetit Mendor, e caktuar nga Organizata Botërore e Shëndetsisë me shtrirje në 150 vende të botës.
 • 10 tetori – Kremtimet e Kalendarit të Liturgjive të Kishës Ortodokse të Lindjes.

Leave a Reply