11.5 C
Tiranë
HomeAktualitetSa ndikoi psikologjikisht koronavirusi te fëmijët,Shenjat që duhet të shqetësojnë prindërit!

Sa ndikoi psikologjikisht koronavirusi te fëmijët,Shenjat që duhet të shqetësojnë prindërit!

Masat kufizuese për koronavirusin kanë ndryshuar në mënyrë drastike jetën e përditshme të fëmijëve dhe adoleshentëve, sipas një studimi të kryer në Universitetin Mjekësor të Innsbruck, Austri, shqyrton efektet psikosociale të krizës tek fëmijët.

Pa kontakte me miqtë, pa një jetë normale shkollore, me frikën e infektimit të mundshëm të gjyshërve dhe situatave të ndryshme shtypëse në vetë shtëpinë, kriza e koronavirusit prek thellësisht jetën e fëmijëve dhe adoleshentëve.

Kërcënimi i vërtetë i virusit ishte më pak rëndues, por përkundrazi efektet anësore, tha Katherine Zeveke, drejtoreshë e Klinikës Universitare për Fëmijë dhe Adoleshente në Psikiatri në Universitetin e Innsbruck.

Sipas saj, përjashtimi më i gjatë nga jeta e tyre e përditshme normale dëmton fëmijët dhe adoleshentët në zhvillimin e tyre konjitiv, emocional dhe shoqëror dhe lë gjurmë që tashmë janë të dukshme dhe do të shfaqen shumë më tepër pas heqjes së kufizimeve.

Një studim aktualisht është duke u zhvilluar për të ekzaminuar efektet tek fëmijët në Tirol dhe Tirol të Jugut në kopshte, shkolla fillore dhe të mesme, dhe ai synon të zhvillojë një mjet shqyrtimi për zbulimin e hershëm të ankthit, thotë korrespondenti i Athinës. -Agjensia e Lajmeve Maqedonase.

Katherine Zeveke thekson se pavarësisht nëse fëmijët janë të ngarkuar psikologjikisht, varet nga mjedisi i tyre mendor, pasi fëmijët kanë më shumë shqetësime kur të rriturit gjithashtu kanë shqetësime të tilla si sëmundje mendore, humbje pune, punë me kohë të pjesshme ose vështirësi financiare.

Shenjat që gjendja është bërë shumë e rëndë mund të jenë frika, pagjumësia, shtrëngimi, keqtrajtimi dhe depresioni, si dhe rritja e përdorimit të drogës dhe përdorimi i pakontrolluar i internetit.

Ajo sqaron se edhe nëse masat lehtësohen gjithnjë e më shumë, ne jemi akoma në një rrugë të gjatë nga normaliteti, aktivitetet shkollore janë akoma të kufizuara dhe kujdesi për pushimet verore nuk është i rregulluar.

Se si mund të kapërcehen këto sfida varet në një masë të madhe nga situata e përgjithshme e familjes dhe, përveç kësaj, krizat gjithmonë ndikojnë në disavantazhet shoqërore, vëren ajo.

Nga ana e saj, Shoqëria Austriake e Pediatrisë dhe Psikiatrisë Adoleshente, Psikosomatikës dhe Psikoterapisë po bën thirrje që shkollat ​​dhe objektet e kujdesit të fëmijëve të rihapen plotësisht, në përputhje me masat higjeno, në mënyrë që të parandalojnë familjet e tyre nga efekte të mëtejshme serioze mbi fëmijët e tyre.

Qëndro me ne
14,000FansLike
10,563FollowersFollow
Më të lexuarat
Të tjera

Lini një koment