22.7 C
Albania
Thu, 5 August, 2021

Rreziku i kësaj sëmundje rritet nga pesha e tepërt

Pesha e tepërt është përgjegjëse për pothuajse 4% të kancerave në të gjithë botën dhe kjo përqindje do të rritet në të ardhmen, nëse trendi aktual i mbipeshës vazhdon, sipas një studimi të ri ndërkombëtar.

Studiuesit nga Shoqata Amerikane e Kancerit, Shkolla e Shëndetit Publik të Universitetit të Harvardit dhe Kolegji Imperial në Londër shpjegojnë se që nga vitet 1970, njerëzit mbipeshë dhe të trashë kanë qenë në rritje në shumicën e vendeve dhe në të gjitha grupet e popullsisë. Në të njëjtën kohë, rreth katër milion vdekje çdo vit në të gjithë botën shoqërohen me paund shtesë, ndërsa ndikimi ekonomik i sëmundjeve të ndryshme që lidhen me mbipesha, arrin në dy trilion dollarë në vit. Më shumë se 544,000 kancere në vit (rreth 4% e të gjitha kancereve në të gjithë botën) shoqërohen me peshë të tepërt. Kjo përqindje varion nga më pak se 1% në disa vende të varfra në 8% në disa vende të pasura.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, të paktën 40% e të rriturve në Tokë (gati dy miliardë) dhe rreth 20% e fëmijëve të moshës pesë deri në 19 vjeç (gati 350 milion) peshojnë më shumë se normalisht. Pesha e tepërt është lidhur me një rrezik në rritje të paktën 13 kancereve.

Rritja ekonomike lidhet drejtpërdrejt por jo gjithmonë me mbipeshën e popullsisë së një vendi. Për çdo rritje $ 10,000 në të ardhurat mesatare kombëtare, indeksi i masës trupore të të rriturve rritet me 0.4. Sidoqoftë, ka vende, veçanërisht në Azinë Lindore (të tilla si Japonia dhe Koreja e Jugut), ku, pavarësisht prosperitetit të tyre ekonomik, ata kanë nivele të ulëta të mbipeshes, kryesisht sepse ndjekin dietat tradicionale me kalori të ulët. Nga ana tjetër, ka vende me të ardhura më të ulëta (të tilla si Egjipti) ku normat e mbipeshes janë të larta.t rrit

Kontrolli i mbipeshes është një përparësi e Organizatës Botërore të Shëndetësisë deri në vitin 2025, e cila duket e pamundur për momentin, pasi qeveritë, bizneset dhe shoqëria civile do të duhet të koordinojnë përpjekjet e tyre. Sfida kryesore është kufizimi i prodhimit dhe reklamimit të ushqimeve dhe pijeve jo të shëndetshme, si dhe inkurajimi dhe lehtësimi i njerëzve për të ushtruar.

Ndër të tjera, sipas autorëve të studimit, legjislacioni përkatës dhe stimuluesit duhet të ndalojnë yndyrnat trans dhe të zvogëlojnë përdorimin dhe konsumin e sheqerit, të rrisin stimujt për konsumimin e frutave dhe perimeve, të zvogëlojnë madhësitë e pjesëve. për të krijuar ambiente sportive më të hapura dhe të mbyllura, për të inkurajuar përdorimin e gjerë të transportit publik, çiklizmit dhe ecjes, etj.

Artikuj të ngjashëm

Lini një përgjigje

Qëndro i lidhur

11,003FansaPëlqeje
10,700NdjekësitNdiq
- Advertisement -

Artikujt e fundit