10.5 C
Tiranë
HomeArgetimQyteti i Stambollit dhe historia e tij. Ku është Stambolli

Qyteti i Stambollit dhe historia e tij. Ku është Stambolli

Historia e saj shkon prapa më shumë se dy mijë e gjysëm vjet. Stambolli ka ruajtur shijen dhe atmosferën e antikitetit deri më sot. Në pothuajse çdo rrugë të qytetit mund të shihni gjurmë të historisë së tij të lavdishme dhe të pasur. Stambolli është një kombinim i mahnitshëm i kulturës myslimane, antikitetit dhe jetës së lartë moderne. Plaku dhe moderniteti u shkrinë në mënyrë harmonike në këtë qytet në një tërësi. Pa vizituar Stambollin, nuk mund të thuhet se ata kanë qenë në Turqi. Mbi të gjitha, ky qytet është zemra e vendit, djepi i kulturës dhe historisë.

Pak histori

Deri në vitin 1930, qyteti quhej Kostandinopojë. Përkthyer fjalë për fjalë do të thotë qyteti i Kostandinit. Po flasim për perandorin Romak Konstandin I, i cili në vitin 330 transferoi kryeqytetin e shtetit në Stambollin modern. Turqia është një emër që shteti do ta marrë shumë më vonë. Para Kostandinopojës, qyteti quhej Bizant dhe ishte zemra e Perandorisë Bizantine. Gjatë kohës së Perandorisë Latine, Kostandinopoja u zgjodh gjithashtu kryeqytet. Dhe natyrisht, gjatë Perandorisë së lavdishme Osmane.

Emri Republika Turke u fiksua në 1923 pas fitores së lëvizjes nacionalçlirimtare të udhëhequr nga Ataturk.

Gjeografia dhe klima

Stambolli është një qytet plotësisht unik. Ndodhet menjëherë në dy pjesë të botës, të cilat nuk mund të thuhet më shumë për asnjë qytet tjetër në botë. Ajo është e ndarë në dy pjesë nga ngushtica e Bosforit. Stambolli ndodhet në kryqëzimin e shtigjeve dhe botëve. Rruga nga E Zeza në Detin Mesdhe shtrihet nëpër brigjet që lahen nga Deti i Marmara. Kombinimi i kulturës aziatike dhe liberalizmit evropian është për shkak të faktit se qyteti ndodhet në rrugën nga Azia në Evropë.

Stambolli është plotësisht në zonën e zonës së butë klimatike. Prandaj, është verë e ngrohtë, nganjëherë e nxehtë dhe dimri i freskët. Bora është e rrallë këtu, por prapë ndodh që bora të vijë pas shiut.

Koha në Stamboll ndryshon nga koha në Moskë me 1 orë. i referohet zonës së dytë të kohës, ndërsa Moska – në të tretën.Sipas të dhënave jozyrtare, më shumë se 25 milion njerëz jetojnë në qytet. Zyrtarisht, popullsia e Stambollit është më shumë se 14 milion njerëz. Kjo është për shkak të fluksit të madh të migrantëve të punës nga vendet me nivele të ulëta të zhvillimit ekonomik dhe zonave të konflikteve ushtarake. Këta njerëz zakonisht janë të punësuar në sektorët e shërbimit dhe të ndërtimit. Kjo do të thotë, aty ku nevojitet punë me aftësi të ulëta ose të vështirë.

Popullsia e Stambollit përbëhet kryesisht nga turq autoktonë që besojnë Islamin. Sidoqoftë, shumë turq kanë rrënjë greke, gjë që është për shkak historikisht. Gjatë Perandorisë Osmane, një numër i madh i Grekëve që u kthyen në Islam, u mblodhën në kryeqytetin kulturor të Turqisë – Stambollin. Gjuha e folur nga shumica e popullsisë është turqishtja. Sidoqoftë, shumë turq janë të rrjedhshëm në anglisht dhe rusisht. Kjo vlen veçanërisht për zonat tregtare të qytetit.

Stambolli gjatë gjithë historisë së tij të gjatë dhe të lavdishme ka qenë një qytet shumë liberal, i cili hodhi themelet për multikulturalizmin dhe multinacionalitetin e tij. Përfaqësues të kombësive të ndryshme erdhën në Stamboll, kontribuan në zhvillimin e qytetit dhe krijimin e zonave të reja.

Rrethet e Stambollit, si vetë qyteti, janë të ndara në evropiane dhe aziatike. Në varësi të cilit bregdet ndodhen. Në total, qyteti është i ndarë në 39 rrethe. Disa prej tyre mund të konsiderohen industriale, disa të fjetura, të tjera turistike dhe historike.

Zonat më të famshme të Stambollit janë si më poshtë:

Ishujt e Princit.

Zakonisht zona më pak e populluar e qytetit, por në të njëjtën kohë është një vendpushim. Populli i Stambollit i kalon fundjavat e tyre atje me kënaqësi.

Beşiktaş. Zona që pushtoi vijën bregdetare të qytetit.Fatih është një rreth historik. Inshtë në Fatih që janë tërheqjet kryesore të qytetit:

Sophia Hagia, Xhamia Blu, Pallati Topkapi dhe të tjerët.Beyoğlu. Jo zonë më pak e famshme se Fatih. Turistët e kanë zgjedhur atë falë kullës Galata. Këto dy zona janë të ndërlidhura me urën e Galatës.Eyüp. Zona më e mirë e Stambollit për të shijuar Bririn e Artë.

Laleli. Rrethi i blerjeve të qytetit është në thelb një rreth tregu. Një numër i madh i dyqaneve janë përqendruar këtu, të cilat shesin mallra të prodhuara kryesisht në fabrikat e industrisë së lehtë.

Ekonomi

Për sa i përket performancës ekonomike, Stambolli është dukshëm superior ndaj çdo qyteti tjetër të vendit. Një fakt interesant është se 30 miliarderë jetojnë në qytet. E cila në vetvete është treguese. Për më tepër, Stambolli përbën 27% të PBB-së. Turqia i ka dhënë qytetit gjigand më shumë se 20% të të gjithë forcës punëtore, por në të njëjtën kohë merr rreth 40% të të gjitha taksave nga atje.

Industria, e përqendruar kryesisht në periferi të Stambollit, është shumë e larmishme. Nga inxhinieri mekanike e deri tek industria ushqimore. Shumica e eksporteve përfaqësohen nga mallrat e industrisë ushqimore dhe të lehta (rreth 80%). Një artikull i veçantë i të ardhurave të qytetit janë të ardhurat nga kalimi i anijeve përmes Bosforit.

Edukimi në Stamboll

Stambolli është gjithashtu qendra shkencore e vendit. Studentë nga e gjithë vendi, si dhe nga vendet fqinje, mblidhen në qytet. Qyteti ka Universitetin më të madh të Stambollit në Turqi. Numri i studentëve është rreth 140,000. Ky është institucioni më i vjetër dhe më prestigjioz i arsimit të lartë në vend. Universiteti Teknik i Stambollit (një nga universitetet më të vjetër teknikë në botë) dhe Universiteti i Marmara janë gjithashtu shumë të famshëm.

Përveç këtyre institucioneve arsimore të njohura dhe prestigjioze, qyteti ka shumë universitete më të vogla dhe më pak të njohura private dhe shtetërore që trainojnë specialistë në fusha të ndryshme. Qendrat më të mëdha kërkimore të vendit dhe bibliotekat më të mëdha janë përqendruar në Stamboll.

Infrastruktura e transportit të qytetit.

Që nga vitet ’90 të shekullit të kaluar, Turqia dhe Stambolli janë zhvilluar me shpejtësi në të gjitha sferat e jetës publike. Popullsia u rrit me shpejtësi. Udhëheqja e qytetit vendosi të zhvillojë infrastrukturën në mënyrë që t’i sigurojë popullatës së Stambollit kushte të rehatshme të jetesës. Si pjesë e këtij programi, vëmendje e veçantë i është kushtuar zhvillimit të sistemit të transportit të qytetit.Brenda qytetit ka dy aeroporte të mëdha ndërkombëtare: njëra në pjesën e saj evropiane, tjetra në Azi. Ato sigurojnë trafik ajror dhe trafik të udhëtarëve. Transporti detar sigurohet falë një numri të madh portesh, ankorimesh, terminale të ndryshme magazinimi dhe gjëra të tjera. Shumica e mallrave dhe pasagjerëve arrijnë dhe largohen nga Stambolli me hekurudha. Për këtë u ndërtuan dy stacione.

Transporti publik

Vëmendje e veçantë i kushtohet transportit të qytetit të Stambollit. Stambolli dhe të ftuarit e qytetit mund të përdorin tramvajet. Ato janë të rehatshme, të shpejta, moderne. Me ndihmën e tyre, ju mund të eksploroni të gjithë qendrën e Stambollit. Metrobuset sigurojnë komunikim me zona të reja të qytetit pa bllokime trafiku. Autobusët janë forma më e njohur e transportit publik në qytet. Dolmush është një pamje e taksive tona të rrugës fikse. Ekziston edhe një taksi, funksional, metro, tragete.

Gjëja e pazakontë është se askush nuk e mbulon tërë qytetin. Në qendër, ju mund të bëni me lehtësi dhe shpejt në vendin e duhur me tramvaj, nga aeroporti në qendër – me metro, dhe pastaj të kaloni anën aziatike me teleferik ose traget. Ajo që i bashkon ata është se çdo lloj transporti publik në Stamboll është i shpejtë, i përshtatshëm dhe modern.

Pamjet dhe turizmi

Kishat, xhamitë, pallatet, parqet, sheshet, kështjellat, urat, muzetë dhe pazaret – kjo është një listë e vogël e asaj që mund dhe duhet të shihni në Stamboll. Shumica e pamjeve historike janë përqendruar në zonën Fatih. Këtu janë me famë botërore dhe Xhamia Blu. Pa një turne në këto monumente kulturorë dhe historikë, nuk bëhet një turne i vetëm i qytetit.

Më shumë se 10 milion turistë vizitojnë qytetin çdo vit, që është një tregues i tërheqjes së tij historike, kulturore. Udhëheqja e qytetit i kushton vëmendje të madhe zhvillimit të infrastrukturës së turizmit, e cila sjell fonde të mëdha në thesarin.

Një turist, edhe me buxhetin më modest, do të jetë në gjendje të kalojë kohë në Stamboll në mënyrë të përsosur. Mbi të gjitha, ekzistojnë të gjitha kushtet për këtë: transport i lirë, një numër i madh hotelesh dhe hostele, të cilat, për shkak të konkurrencës së ashpër, ofrojnë akomodim të mirë për një tarifë modeste, dhe aromën e paharrueshme të qytetit muze.Stambolli nga A në Z: hartë, hotele, atraksione, restorante, argëtim. Pazar, dyqane. Fotografitë, videot dhe vlerësimet rreth Stambollit.

Turne maji në Turqi.

Turne të nxehta në të gjithë botën.

Misterioz dhe madhështor, i zhurmshëm dhe përrallërisht i bukur, Stambolli është një urë midis Evropës dhe Azisë, midis Lindjes tradicionale dhe Perëndimit modern. Gjatë gjithë historisë së tij të pasur, ai arriti të ndryshojë disa emra dhe të vizitojë kryeqytetin e katër perandorive: Romake dhe Bizantine, Otomane dhe Latine.Kryeqyteti i mëparshëm i Turqisë, qendra kryesore e tij kulturore, tregtare dhe industriale, është e ndarë në dy gjysma, madje edhe gjeografikisht. Ndodhet në dy brigje të ngushticës së Bosforit, që do të thotë se ndodhet menjëherë në dy kontinente. Pjesa evropiane e kryeqytetit është e ndarë me kusht nga Golden Horn Bay: Qyteti i Vjetër me pamjet e tij të famshme ka ruajtur kryesisht pamjen e tij mesjetare, dhe jetën e Re dhe të përqendruar të biznesit dhe tregtisë. Pjesa aziatike është më pak e njohur për turistët, megjithatë, është këtu që ju mund të studioni në detaje të shkëlqyera traditat dhe jetën e banorëve lokalë.

Stambolli ka shumë fytyra:

sheshet ceremoniale janë ngjitur me oborret komode që janë të padukshme në shikim të parë, rrugë të ngushta të ngushta me rrugë të ndritshme, xhamitë antike me pallate moderne. Metropoli i mbushur me njerëz, që lulëzon mbetet një qytet për soditje, për zhytje në kohën e lirë në një botë të mahnitshme, ku kohërat dhe kulturat janë të përziera.

Si të shkoni në Stamboll

E vetmja mënyrë për të kaluar direkt nga Rusia në Stamboll është me ajër. Shumica e fluturimeve arrijnë në Aeroportin Ndërkombëtar. Ataturk. Në asortimentin e ofertave nga transportuesit ajrorë të mirënjohur, lehtë mund të gjesh fluturime direkte dhe ato lidhëse për çdo datë të dëshiruar nga Moska, Shën Petersburg dhe qytete të tjera ruse. Taksitë, trenat e autobusëve të shprehur dhe një metro e lehtë shkojnë nga aeroporti në qendër të Stambollit.

Ju mund të merrni në kryeqytetin turk nga Bullgaria, Rumania dhe vendet e tjera të Evropës me tren ose autobus. Trenat mbërrijnë në Stacionin Sirkeci dhe autobusët mbërrijnë në Stacionin Qendror të Autobusëve Buyuk Otogar. Të gjitha detajet janë në artikullin tonë.

  • Si të shkoni nga Aeroporti Sabiha Gokcen në Sheshin Sultanahmet
  • Si të shkoni nga Aeroporti Ataturk në Sultanahmet.

Kërkoni fluturime për në StambollRrethet e StambollitZona metropolitane e Stambollit të Madh përfshin, secila prej të cilave është e ndarë në disa lagje.Fatih është rrethi kryesor i pjesës qendrore të kryeqytetit, një nga më ortodoksët dhe konservatorët në Stamboll. Tremujori më i popullarizuar për turistët është Sultanahmet, një sit i Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s, me Katedralen e Shën Sofisë, Xhaminë Blu, Hipodromin dhe dhjetëra monumente të tjera unike historike. Lagjja Eminenu është një nga më të vjetrat në qytet, e famshme për muzetë e saj, xhamitë dhe pazaret shumëngjyrësh orientale, duke përfshirë Tregun legjendar të Spice.

Beyoglu është Qyteti i Ri, qendra kryesore kulturore, tregtare dhe argëtuese e Stambollit modern. Këtu janë rrethet Karakoy, Galatasaray dhe Taksim – vendet ku grumbullohen dyqanet më të mira, galeritë e artit, dyqanet antike dhe kafenetë. Kjo është një zonë shumëkombëshe që është bërë shtëpi jo vetëm e turqve, por edhe e përfaqësuesve të komuniteteve hebreje dhe të krishterë. Beyoglu vizitohet çdo ditë nga më shumë se një milion njerëz, shumica e të cilëve janë turistë. Qendra e rrethit është Sheshi Taksim, stacioni terminal i shumë autobusëve dhe një nga linjat e metrosë. Tërheqjet kryesore të sheshit janë Monumenti i Pavarësisë dhe Qendra e Kulturës me emrin Ataturk. Galatasaray është një lagje e vjetër e themeluar në epokën Bizantine. Shumë ndërtesa të lashta Genoese janë ruajtur këtu, më e famshme prej të cilave është Kulla Galata, një simbol i rrethit. Pak më në jug është Karakoy, që lidh Beyoglu me qendrën historike në anën tjetër të Bririt të Artë.

Krenaria e lagjes Karakoy janë restorantet e peshkut me prodhimet e detit më të freskëta.Një qark tjetër i famshëm i Stambollit është prestigjiozi Besiktas, i vendosur në bregdetin evropian të Bosforit. Këtu gjenden Ortakey Marina, Xhamia Sinan Pasha, Pallatet Yildiz dhe Dolmabahce, Sheshi Barbarossa. Ka shumë hotele në Besiktas, shumica e të cilave janë mjaft të shtrenjta.Kadıköy është një nga zonat kryesore në pjesën aziatike të Stambollit, një vend ideal për argëtim dhe pazar. Qendrat, klubet dhe restorantet luksoze e kanë kthyer atë në një Mekë për të rinjtë e pasur turq.

Sigurisht, në Stamboll nuk ekzistojnë vetëm rrugët turistike ceremoniale, por edhe periferitë e punës, njëra prej të cilave është rrethi Zeytinburnu, që ndodhet në bregdetin evropian të Detit të Marmara. Popullsia e saj kryesore është migrantët nga lindja e vendit që vijnë në kryeqytet për të fituar para.

Transporti i Stambollit

autobusë

Forma më e zakonshme, por edhe më e pakëndshme e transportit urban është autobusët. Zakonisht ata janë të mbushur me njerëz, dhe gjatë orëve të pikut hipja me dyer të hapura dhe tufa njerëzish në hapa është një gjë e zakonshme. 

Për të kuptuar se ku dhe si shkon autobusi (shenjat tregohen në anët), duhet ta njihni mirë qytetin – shpjegimet e dhëna nga shoferet dhe pasagjerët në mënyrë të pandryshueshme kanë më shumë të ngjarë të ngatërrohen. Ekzistojnë dy lloje të autobusëve: komunal – të kuq ose (më rrallë) jeshil, dhe privat – blu ose (më rrallë) portokall, më të reja dhe më të rehatshme. Autobusët komunalë do të kërkojnë një kalim në Stamboll Kart, depozita e sigurisë së së cilës është 6 TRY. Sidoqoftë, disa pika të shitjes e ofrojnë atë për 10 TRY. Kostoja e një udhëtimi në një kartë fillon nga 2.60 TRY, ju mund të blini dhe rimbushni Stamboll Kart në kioska dhe makina shitje. Nuk ka bileta në autobusët privatë – të gjithë paguajnë dirigjentin. Për të ndaluar autobusin, duhet të tundni shoferin me një dorë. Mimet në faqe janë për Nëntorin 2018.

dolmushiNjë taksi me minibus (dolmus) është më i përshtatshëm se një autobus, dhe më i lirë se një taksi i rregullt. Ekzistojnë dy lloje të Dolmushit: ato të verdha punojnë në rrugë të shkurtra, dhe në ato bezhë mund të arrini në ato zona të qytetit të vjetër ku nuk shkon tramvaji. Pagesa – në varësi të distancës (çmimet janë fikse, rreth 5 TRY, ju mund t’i kontrolloni ato me shoferin). Minibusët shkojnë nga 6:00 deri në 23:00.

metro

Komunikimi dhe Wi-Fi

Komunikimet celulare në Turqi kryhen nga operatorët “Big Three”: Turkcell, Avea dhe Vodafone. Shërbimet më të lira janë në Avea, më të shtrenjtat janë në Turkcell. Kartat SIM lokale mund të blihen në zyrat e ndërmarrjeve të vendosura në çdo hap, si dhe në redaksitë e lajmeve dhe në hollin e hotelit. Kartat SIM shiten mbi baza të parapaguara, kostoja mesatare e një pakete themelore është 12-65 TRY.

Tarifat turke, si rregull, janë një grup i vetëm shërbimesh me një sasi të paracaktuar të trafikut të Internetit, numrin e SMC dhe minutave për thirrje. Ekzistojnë gjithashtu “SIM karta turistike” speciale me dalje falas dhe dalje me kosto të ulët. Mënyra më e lirë për të telefonuar nga telefonat e telefonave është blerja e një karte telefonike të Telekart Satelik.

Ju duhet të studioni kushtet e tarifave paraprakisht, sepse konsulentët në dyqane më shpesh ofrojnë opsionet më të shtrenjta për turistët injorant.

Free Wi-Fi është në dispozicion në shumë kafene, restorante, qendra tregtare dhe hotele që ndodhen në qendër të qytetit. Stabiliteti dhe shpejtësia e lidhjes varet nga vendndodhja e institucionit dhe numri i vizitorëve. Kohët e fundit, Wi-Fi falas është në dispozicion si në sheshet më të mëdha ashtu edhe në qendrat publike të Stambollit.

Harta e Muzeut në Stamboll

Për të kursyer para kur udhëtojnë për në Stamboll, shumë udhëtarë blejnë Museum Pass Stamboll. Karakteristikat e kartave përfshijnë hyrjen falas në 15 muze shtetëror të qytetit dhe deri në 40% zbritje në ekskursione të organizuara dhe vizita në galeri private, restorante dhe kafene.

Plazhet e Stambollit

Vizitorët e kryeqytetit turk kanë një mundësi unike për t’u çlodhur në brigjet e dy deteve: E zeza dhe Marmara. Plazhet më të famshme në bregdetin e Detit të Marmara janë në pjesën aziatike të qytetit, në rajonin Kadikoy, në Jadebostan. Përparësitë e tyre kryesore janë pranimi falas, infrastruktura e zhvilluar mirë (ka dushe, tualete, dhoma në ndryshim, cadra, krevat dielli) dhe një temperaturë e rehatshme e ujit – deti është i cekët dhe ngroh shumë shpejt. Plazhi në gjirin e Fenerbahçe është më i rehatshëm dhe i izoluar: mund të strehojë vetëm 50 vizitorë. Edhe këtu, ka gjithçka që është e nevojshme për relaksim: ndërrimi i kabinave, tualeteve, një kafene dhe një restorant i vogël.

Jadebostan është zona e plazheve më të famshme të Stambollit në brigjet e Detit të Marmara.

Plazhi më i popullarizuar në pjesën evropiane të bregdetit të Detit të Marmara është “Floria” me një plazh me rërë dhe qasje të përshtatshme në det. Plazhi është i paguar, por vizitorëve u sigurohet një gamë e tërë argëtimesh emocionuese: nga marrja me qira e pajisjeve sportive deri te vallet e flakëve në bare dhe disko.

Destinacionet më të famshme të pushimeve në bregdetin e Detit të Zi janë zona Quillos me shumë plazhe private, si dhe zona turistik Šile. Plazhi Agva që ndodhet këtu është një vend ideal për adhuruesit e kohës së lirë aktive. Këtu mund të hipni në një jaht, të bëni sporte ujore dhe madje të bëni peshkim. Plazhi i dytë i zonës, me eponimin “Schiele”, është më i përshtatshëm për adhuruesit e një pushimi të qetë dhe paqësor.

Sidoqoftë, ju mund të ndiheni në një vendpushim të vërtetë bregdetar vetëm në ishujt e Princave me peizazhet e tyre të mahnitshme. Deti këtu është transparent, i pastër dhe i ngrohtë, dhe çdo transport përveç biçikletave dhe karrocave të tërhequra nga kali është i ndaluar në bregdet. Ishulli më i madh dhe më i popullarizuari i ishujve është Buyukada, ku ndodhen hotele, restorante dhe vila në modë të Stambollit të pasur.

Hotelet e Stambollit

Vizitorët e Stambollit nuk kanë probleme me akomodimin në qytet: hotelet e niveleve të ndryshme janë të vendosura këtu në çdo hap. Mjaft e çuditshme, çmimet e dhomave varen pak nga vendndodhja e hotelit, prandaj, duke zgjedhur një zonë, duhet të përqendroheni jo në buxhet, por në qëllimet tuaja. Ata që udhëtojnë për në Stamboll me biznes mund të vendosen në lagjet e zakonshme të banimit. Udhëtarët e ndonjë vizite më shpesh zgjedhin rrethet Sultanahmet dhe Beyoglu. Në të parën, janë përqendruar monumente të shumta arkitekturore, në të dytin – dyqane shumëngjyrësh me mallra orientale dhe restorante që shërbejnë kuzhinën kombëtare. Shumica e hoteleve në afërsi të Xhamisë Blu janë të vendosura në ndërtesa të vjetra të rivendosura. Shumë bujtina dhe kafene të lira janë të vendosura në Taksim dhe zonën Akbiyik Caddesi. 

Tifozët e jetës së natës janë më të mirat për të qëndruar në zonën e Istiklal, dashamirët e luksit të vërtetë – në perëndim, përgjatë bregdetit të Bosforit.

Mimet e dhomave variojnë nga 66 TRY në hotele me buxhet deri në 1660 TRY në hotele luksoze në modë. Në shumicën e hoteleve lokale, ju mund të bëni pazare me pronarët, me përjashtim të hoteleve zinxhir dhe premium. Kur kontrolloni në hotele të lirë, duhet t’i kushtoni vëmendje markës cilësore të hotelit, që do të thotë se lehtësitë këtu janë në dhomë dhe jo në dysheme.

pazar

Stambolli konsiderohet kryeqyteti jozyrtar i blerjeve evropiane. Qyteti i famshëm “qendra tregtare” është rrethi Laleli, i cili përbëhet tërësisht nga dyqane me një larmi mallrash, kryesisht me tekstile dhe lëkurë. Mimet atje janë më shumë se të moderuara.

Tregu i brendshëm i Grand Bazaar është një lloj “qyteti në një qytet”, i përhapur në 50 rrugë dhe duke përfshirë 4,400 dyqane, 40 zona pazar, punëtori dhe kafene. Grand Bazaar është vendi më i mirë për të blerë suvenire, antike dhe ari.

Bazarshia egjiptiane është e specializuar në erëza, kafe, ëmbëlsira dhe lule, dhe tregu i librave Sahaflar Charschysi është një treg i vogël për librat e përdorur dhe antik, ku mund të gjeni çdo botim: nga klasikët e Marksit e deri tek Përkthimet turke të Kuranit.

Nuk duhet të shkoni për blerje të mëdha tek Kapali Carci, çmimet janë jashtëzakonisht të larta. Sidoqoftë, vetë ndërtesa dhe atmosfera e tregut do të jenë në gjendje t’ju transferojnë për ca kohë në kohën e osmanëve.

Suveniret më të njohura nga Stambolli janë kënaqësia turke, çaji turk, qilima, antike, bizhuteri dhe mallra prej lëkure. Kënaqësia turke – delikatesa më e famshme në Turqi – është më mirë të blini nga pesha sesa në kutitë e para-paketuara: është më e shtrenjtë, por më e besueshme. Kështu që ju mund të provoni paraprakisht produktin dhe të shmangni mashtrimin.

Kënaqësi standarde turke – me limon dhe aromën e ujit të trëndafilit, por ëmbëlsirat e fëstëkut janë gjithashtu shumë të mira.

Kënaqësia më e mirë turke është në dyqanet në rrugën Istiklal Caddesi dhe në Tregun e Erëzave.

Qilimat gjithashtu mund të jenë një blerje e mirë në Stamboll. Mimet në dyqanet lokale janë për turistët, kështu që mos ngurroni të bëni pazare me shitësit. Për të blerë qilima dhe kilims është më e mira në dyqanet e Sultanahmet. Vlen të shikoni në dyqanet e bizhuterive për bizhuteri me kalcedoni. Por ju duhet të blini antike me kujdes: ligjet lokale ndalojnë eksportimin e objekteve që janë më shumë se 100 vjeç nga Turqia. Për të zbuluar moshën e një produkti, mund ta dërgoni në muze për ekzaminim. Në shumë dyqane, certifikatat muze u janë dhënë menjëherë blerësve, duke konfirmuar që produktet nga asortimenti mund të eksportohen lirshëm nga vendi.

Përveç tregjeve dhe pazareve tradicionale, në Stamboll ka shumë qendra moderne tregtare ku markat kryesore botërore përfaqësohen gjerësisht, dhe produktet e tyre janë dukshëm më të lira se në megacities tjera.

Dashuruesit e klasit të parë të blerjeve duhet të vizitojnë një nga qendrat më të vjetra tregtare Atrium në Stamboll. Tepe Nautilus në Kadıköy, qendra e parë tregtare tematike në Turqi, gjithashtu meriton vëmendje. Qendra Outletite Deplet Outlet i kënaq klientët me zbritje të favorshme, dhe Profilo 6-katëshe me një shumëllojshmëri argëtimi: kinematë, teatrot, qendrat sportive dhe argëtuese.

Çfarë të provoni

Në Stamboll, do të gjeni një menu të tërë të pjatave unike, të cilat thjesht janë të pafalshme. Ju duhet ta filloni vaktin me shijet: orizin në gjethet e rrushit, domatet e mbushura dhe të gjitha llojet e sallatave me vaj ulliri. Kurset e para tradicionale janë supa e trashë Chobra me një bazë të kvass lokale dhe Dzhadzhik të ftohtë të bërë nga tranguj të freskët me kos. Vegjetarianët me siguri do të pëlqejnë perimet e ziera “gyuveche”, si dhe pilafin turk, i cili përgatitet këtu jo vetëm nga orizi, por edhe nga gruri i trashë – i trashë.

Ushqimet e detit të Stambollit meritojnë vëmendje të veçantë: ato janë gjithmonë të freskëta, sepse qyteti është i rrethuar nga dete. Restorantet shërbejnë karkaleca, kallamar, karavidhe, peshk shpatë, midhje dhe bas deti, ndërsa kafenetë e rrugës shërbejnë sanduiçet e shijshëm të peshkut Balyk Ekmek. Pjata më e zakonshme e mishit është, natyrisht, qebap, por mos harroni të provoni topat e mishit “kefte” nga qengji i grirë me vezë dhe qepë.Në Stamboll, i rrethuar nga detet, ka gjithnjë detet më të freskëta.Për ëmbëlsirë, trajtojeni veten për të mbushur pasta me mbushje fistik, kënaqësi tradicionale turke dhe “dondurma” – akullore lokale me ekstrakt rrënjë orkide.

Shtë më mirë të pini gjithë këtë shkëlqim me kafenë ose çajin e famshëm turk. Nga alkooli, ne rekomandojmë të provoni kunguj vodka të aniseed, që konsiderohet pije kryesore alkoolike kombëtare.

Kafenetë dhe restorantet në Stamboll

Restorantet më të mira në qendër (në zonën e stacionit Sirkeci) janë të vendosura në hotele të mëdha. Shumica e tyre specializohen në kuzhinën turke dhe mesdhetare. Mimet këtu janë mjaft të moderuara, dhe cilësia e shërbimit është e lartë.

Në Sultanahmet, ushqimi është më i shtrenjtë, por në shumëllojshmërinë e kafeneve dhe restoranteve vendas sigurisht që ekziston një mundësi për turistët me ndonjë buxhet. Për shembull, në rrugën Divanyolu ka shumë institucione të specializuara në përgatitjen e qofteve turke “kefte” dhe shish-qebap – mish të skuqur në një lugë. Në rrugën e këmbësorëve Akbiyik ka restorante të lokaleve, evropiane, marokene dhe shumë kuzhina të tjera kombëtare. Disa madje kanë edhe seminare tradicionale gatimi.

Ka shumë kafene dhe restorante të denjë në rrethin Beyoglu. Disa prej tyre janë vendosur në oborrin e Pasazhit të Luleve pranë Sheshit Galatasaray. Dhe në Sokakin e Nevizade – një varg i tërë i tavernës tradicionale turke “meihan” me një atmosferë të qetë miqësore.

Dreka me një institucion të lirë kushton mesatarisht 20 TRY, darka për dy në një restorant të mirë kushton 62 TRY. Mund të hani ushqim të shpejtë për 15 TRY.

Nëse dëshironi të provoni ushqimin në rrugë lokale – shkoni në argjinaturën Eminenu dhe në afërsi të urës Galata. Trajtimet më të mira lokale janë midhjet më të freskëta, gocat e detit dhe sanduiçet e famshme të peshkut Balyk Ekmek për vetëm 4-5 pjesë TRY.

Ushqimi tradicional turk në Beyoglu të Stambollit, i cili për mijëra vjet mbeti faltoren kryesore të gjithë botës së krishterë, pas kapjes së Kostandinopojës nga turqit osman në 1453, u shndërrua në një xhami. Që atëherë, mbetjet e minareve, mozaikëve dhe paneleve me shkrim arab janë ruajtur në tempull. Në 1934, Ataturk bëri thirrje për ruajtjen e tempullit unik si muze, kështu që tani çdokush mund ta vizitojë këtë vend me një tarifë të vogël. Hagia Sophia është një nga monumentet kryesore të arkitekturës bizantine, një simbol i njohur i kulm i Bizantit.

Xhamia Blu (e njohur edhe si Xhamia Sulltan Akhmet) ndodhet përballë Hagia Sophia dhe Hipodrome, ajo konsiderohet xhamia më e rëndësishme e qytetit në operim. Inspektimi i jashtëm nuk do të jetë i mjaftueshëm: magjia kryesore ndodh brenda. Salla e madhe e Xhamisë Blu me mure me ngjyra qielli është e mbushur plotësisht me dritën e diellit, e cila depërton këtu përmes 260 dritareve të rregulluara në një mënyrë të veçantë.

Vlen të vizitohet edhe Pallati Topkapi, i cili përbëhet nga disa ndërtesa me katër oborre të lidhura me një portë. Për një kohë të gjatë, ajo mbeti qendra administrative e Perandorisë Osmane dhe vendbanimi kryesor i pushtetarëve. Kisha e Shën Irinës (kisha e vetme bizantine e ruajtur nga kohërat e lashta), si dhe karriget e shtratit dhe haremi i sulltanëve janë interesante këtu.

Pallati Dolmabahçe, i ngritur në një stil atipik barok për Turqinë, gjithashtu bën përshtypje.

Sulltan Abdul-Majid, i cili urdhëroi ndërtimin e Dolmabahçe, dëshironte të garonte në luks me pushtetarët evropianë, dhe ai e bëri atë shumë mirë.

Një nga simbolet e qytetit është Kulla Galata e shekullit XIV, e cila është e dukshme nga çdo rreth i Stambollit. Isshtë ndërtuar në një kodër dhe ka një lartësi prej 61 m, ajo ofron pamje të jashtëzakonshme të Bririt të Artë dhe Bosforit. Kulla e dytë më e njohur në qytet është Maiden, e vendosur në Uksyudar dhe e mbuluar me shumë legjenda.

Galata Tower është një nga simbolet kryesore të kryeqytetit turk.

Ndërsa në Stamboll, është e pamundur të mos vizitosh të paktën disa nga muzetë e shumtë vendorë. Njëri prej tyre, Muzeu i Pafajësisë, u themelua nga një laureat i Nobelit, shkrimtarit Orhan Pamuk. Gjithçka këtu është e mbushur me dashuri për qytetin e vjetër, dhe ekspozita paraqet gjëra që, sipas imagjinatës së autorit, u përkisnin heronjve të romanit të tij me të njëjtin emër. Muzeu i Artit Turk dhe Islam, Muzeu i Artit Modern të Stambollit,

Në kryeqytetin turk ka shumë vende për një pushim të paharrueshëm me të gjithë familjen. Një nga argëtimet më të mira për fëmijët është një shëtitje në Miniature Park. Këtu janë vendosur më shumë se 120 atraksione të famshme turke, të ekzekutuara në një shkallë 1:25. E gjithë Turqia me një shikim! Dhe në mënyrë që fëmija të mos lodhet nga një shëtitje e gjatë, ju mund të hipni me të nëpër park në trenin Miniaturk Express.

Për të parë jetën e jetës detare të çuditshme, drejtohuni tek njëra prej dy akuariumeve të Stambollit. E para, TurquaZoo, ndodhet në territorin e qendrës tregtare Forum, e dyta – në rrethin Bakirkoy. Në të dy akuariumet, vizitorët mund të përjetojnë një koleksion të pasur të jetës detare dhe madje edhe të ushqejnë peshq më vete.

Kur vizitoni Akuariumin TurquaZoo, mos nxitoni të dilni nga ndërtesa e Forumit. Ekziston edhe një park tematik dinosauri Jurassic Land. Childdo fëmijë që vjen këtu mund të ndjehet si një arkeolog i vërtetë: enden nëpër shpella misterioze, gërmoni një vezë dinosauri në rërë, ecni midis figurave lëvizëse të kafshëve antike.

E domosdoshme është Muzeu i Lodrave në Stamboll me një koleksion unik privat me 4,000 ekspozita. Djemtë do të jenë të kënaqur me ushtarët e vjetër, indianët dhe makinat, vajzat – me kukulla dhe shtëpi lodra simpatike me mobilje miniaturë dhe pajisje.

Hapur në vitin 2008, Dolphinarium i Stambollit fton të gjithë në një shfaqje emocionuese ku shfaqen delfinët, arrorët, vula dhe balenat e belugës. Këtu mund të notoni në pishinë së bashku me gjitarë të mahnitshëm. Dhe në parkun argëtues Vialand

tetor

nëntor

dhjetor

Klima e Stambollit është subtropikale, megjithatë, erërat e ftohta nga veriu pothuajse gjithmonë fryjnë këtu. Dimrat janë të freskët dhe me lagështi, më shpesh me dëborë, verat janë të ngrohta, por pa nxehtësinë e ndezur. 

Periudha më e mirë për të vizituar qytetin është vjeshta dhe pranvera: në këtë kohë nuk është as e ftohtë, as e nxehtë, por ka shira gjatë natës. Mund të blini një çadër menjëherë në rrugë: në sezonin me shi ato shiten kudo. Duke ecur nëpër qytet gjatë verës, është më mirë të merrni me vete një xhaketë të lehtë ose triko: bëhet mbrëmje e lezetshme. Për shkak të zonës së madhe dhe ndikimit të deteve në Stamboll, mikroklimat e ndara dallohen: kur ka reshje të mëdha shiu në veri, moti ideal me diell mund të jetë në jug.

Shumë njerëz herët a vonë pyesin për një qytet kaq të bukur siç është Stambolli, dhe ata pyeten nga pyetja: “wasfarë thirrej Stambolli më parë, dhe çfarë është?”

Stambolli aktualisht është qyteti më i madh në Turqi, dhe gjithashtu luan një rol vendimtar në tregtinë përtej detit dhe një rol vendimtar në industrinë e vendit. Stambolli ndodhet në Bosfor. Me ndihmën e këtij ngushtica, qyteti është i ndarë në dy pjesë. Midis tyre zhvillohet rregullisht metro dhe transporti tjetër publik. Ekziston edhe një urë lidhëse midis pjesëve evropiane dhe aziatike të qytetit. Sipas regjistrimit të popullsisë, 13,854,740 njerëz jetojnë në qytetin e Stambollit, i cili, sipas të dhënave të vitit 2012, bëri të mundur vlerësimin e Stambollit si qytetin më të dendur të populluar në Evropë. Në të kaluarën e largët, ai luajti rolin e kryeqytetit në disa shtete.

Historia e qytetit

Regjistrimet e para të qytetit u bënë në epokën e Argjendit dhe përmendjet gjenden në epokën e Neolitit. Por më herët u thirr ndryshe, dhe këtu lind pyetja: “wasfarë u quajt Stambolli më parë?” Në letrat e lashta thuhej që në 667 para Krishtit, kur vendasit vendosën territorin e Stambollit të ardhshëm, një banor i quajtur Bizant themeloi vendbanimin e parë në këtë sit. Meqenëse qyteti ishte një minierë ari për sa i përket tregtisë, dhe vendndodhja e tij në tokë ishte mjaft e favorshme, popujt e tjerë filluan të sulmojnë Bizantin. Sidoqoftë, pas kapjes së këtij qyteti nga Roma, situata u përmirësua dhe sulmet pushuan. 

Më tej, nën ndikimin e pushtetarëve të Perandorisë Romake, qyteti u rrit me shpejtësi, dhe me kalimin e kohës, kryeqyteti Romak filloi të vendoset në Bizantin e tanishëm, i cili në atë kohë ishte tashmë qendra e tregtisë dhe feja e krishterë. Por pas suksesit dhe ndërtimit të suksesshëm të qytetit, mbi të ndodhi një bastisje e kryqëzatave, të cilët plaçkitën qytetin dhe vendosën perandorinë e tyre latine atje.

Por në 1453, turqit rrethuan muret e qytetit dhe morën nën kontroll atë, pas së cilës Sulltan Mehmed II nxori një urdhër për themelimin e këtij qyteti si kryeqytetin e Perandorisë Osmane.

Qëndro me ne
14,000FansLike
10,792FollowersFollow
Më të lexuarat
Të tjera

Lini një koment