12.5 C
Tiranë
HomeArgetimKuriozitetePërse etiketat e skadencës nuk na tregojnë gjithmonë se produkti është i...

Përse etiketat e skadencës nuk na tregojnë gjithmonë se produkti është i prishur?

Me siguri ju ndodh shpesh që të hapni frigoriferin apo raftet dhe të shikoni se shumë nga produktet që ruani aty të jenë në prag të skadencës.

Kjo pasi shpesh konsumimi i tyre është i pamundur për shkak të sasive të mëdhaja të paketimeve apo sasive që ju mund të blini.

E megjithatë leximi i etiketave edhe vetëm për këtë arsye mund të jetë i komplikuar.

Si duhet t’i lexoni ato?
Disa tregojnë thjesht datën e skadencës, të tjera produkte cilësojnë se duhet të konsumohet ose përdoret deri në një periudhë të caktuar.

Në disa të tjera mund të gjeni vetëm vitin e parashikuar të skadencës dhe jo informacione të tjera të detajuara siç është data apo muaji.

Çfarë do të thotë kjo për një blerës?
Si duhet t’i kuptoni këto etiketa, të cilat ekspertët thonë se nuk kanë shumë lidhje me skadencën?

E vërteta e produktete që shkruajnë “të konsumohet para” ose “të përdoret deri më” është se ato nuk skadojnë pas kalimit të këtij afati .

Thjesht kompanitë cilësojnë se produktet e tyre janë në maksimumin e vlerave dhe shijes në periudhën e caktuar nga ta.

Madje shpesh datat e skadencën vendosen me përafërsi dhe nuk kanë një të dhënë shkencore nga pas nëse produkti prishet në ato momente ose jo.

Nëse do të shpjegonim etiketat e ndryshme të skadencës do t’i ndanim në disa grupe të mëdha.

Përshembull “të konsumohet para” apo “të përdoret deri më” tregon se produkti shijen më të mirë e ka deri para këtyre muajve apo viteve.

Në rast se etiketa juaj shkruan “Përdoreni deri në” tregon datën e fundit që produkti do të ketë shijen e tij origjinale.

Nëse lexoni një etiketë që shpjegon se kur duhet ta ngrini produktin tuaj do të thotë se data e paracaktuar është idealja në mënyrë që një produkt të ruajë vlerat e tij.

“Të shitet para” tregon për datën e fundit kur një shitës duhet ta ketë një dyqan një produkt të caktuar.

Skadenca tek vezët, uji dhe orizi
Datat e prodhimit dhe skadencësh shëndohen edhe tek vezët që shiten në dyqane apo supërmarkete.

E megjithatë vezët janë një produkt që mund të konsumohen pa problem edhe pas datës së skadencës shkruar mbi to.

Nëse i ruani në frigorifer dhe në të ftohtë, vezët mund t’i përdorni deri në 5 javë pasi i keni blerë.

Uji po ashtu ka datë skadence e cila mund të mos meret parasysh nëse ju e ruani shishen tuaj siç duhet.

Mbajeni atë në një ambient të freskët, të errët dhe jo në konatk me kushtet atmosferike.

Orizin mund ta ruani deri në 2 vite nëse nuk është i hapur, po ashtu edhe produkte të tjera të konservuara si mishi, perimet të cilat mund të zgjasin 3-5 vite.

Për të kuptuar nëse një produkt është prishur ose jo, mbajini erë, shikoni ngjyrën dhe shikoni çfarë thuhet në datën e skadencës.

Në këtë mënyrë mund të bëni vlerësimin nëse mund ta përdorni ose jo.

Qëndro me ne
14,000FansLike
10,544FollowersFollow
Më të lexuarat
Të tjera

Lini një koment