Pas presionit të shkencëtarëve, OBSH pranon se COVID-19 përhapet në ajër

0

Këtë të martë, Organizata Botërore e Shëndetit pranoi “provat e shfaqura” të përhapjes në ajer të koronavirusit të ri, pasi një grup shkencëtarësh nxitën organin global që të azhurnonte udhëzimet e tij se si sëmundja kalonte nëpërmjet frymëmarrjes midis njerëzve.

“Ne kemi qenë duke folur për mundësinë e transmetimit në ajër dhe transmetimit të aerosolit si një nga mënyrat e transmetimit të COVID-19”, tha Maria Van Kerkhove, udhëheqja teknike në pandeminë COVID-19 në OBSH, raporton Reuters.

OBSH më parë ka thënë që virusi që shkakton sëmundjen e frymëmarrjes COVID-19 përhapet kryesisht përmes pikave të vogla nga hunda dhe goja e një personi të infektuar të cilat bien shpejt në tokë.

Por në një letër të hapur për agjencinë me qendër në Gjenevë, botuar të hënën në revistën Klinike Infektive të Sëmundjeve, 239 shkencëtarë në 32 vende përshkruan prova që ata thonë se tregojnë se grimcat e virusit mund të infektojnë njerëzit që marrin frymë.

Për shkak se ato grimca më të vogla të nxjerrjes mund të qëndrojnë në ajër, shkencëtarët po kërkojnë që OBSH të rinovojë udhëzimin e saj.

Duke folur në konferencën e së martës në Gjenevë, Benedetta Allegranzi, udhëheqësi teknik i OBSH-së për parandalimin dhe kontrollin e infeksionit, tha se ekzistonin prova që shfaqeshin në transmetimin e koronavirusit nga ajri.

Leave a Reply