Partia Demokratike bën thirrje për hetime ndaj kryetarit të bashkisë së Tiranës Erion Veliaj për pastrim parash

0
41

Partia Demokratike ka kërkuar nga Prokuroria Speciale Kundër Korrupsionit (SPAK) të hetojë kryetarin e Bashkisë së Tiranës Erion Veliaj për pastrim parash.

Arsyeja e thirrjes për një hetim është për shkak të kompanisë partnere italiane në Bashkinë e Tiranës ndërmarrje ‘EcoTirana’, u akuzua nga autoritetet italiane për pastrim parash për grupin mafioz Ndrangheta.

PD tha se SPAK është e detyruar të hetojë Veliaj për të konstatuar nëse Tirana është shndërruar në një “makinë larëse për pastrimin e parave të pista të mafies italiane”.

Lajmi u botua nga disa media të javës së kaluar.

Andrea Miglioranzi , kreu i Bordit Administrativ Holding AGSM deri më 30 janar 2018, dhe president i Amia (një nga dy kompanitë e aksionarëve AGSM), dhe ish kryebashkiakun Verona, Flavio Tosi, i cili nënshkroi kontratën për krijimin e kompanisë së përbashkët EcoTirana, janë aktualisht po hetohet për bashkëpunimin me anëtarët e grupit mafioz Nd Ndrangheta.

Më 4 qershor 2020, zyra e prokurorisë italiane zbuloi se “Amia është përdorur për të qarkulluar para [të lidhura me ‘organizatën kriminale Ndrangheta], dhe dy drejtuesit e saj aktualisht janë nën hetim.”

Në qershor 2016, kryetari i Bashkisë së Tiranës Erion Veliaj krijoi një kompani të përbashkët, ku bashkia partneritet me kompaninë e bashkisë Verona Amia, qëllimi i së cilës ishte mbledhja e mbeturinave në Tiranë.

Për këtë qëllim, në qershor 2016 u krijua EcoTirana, me kapital fillestar 1 milion €, dhe në pronësi të bashkisë së Tiranës (51%) dhe kompanisë italiane AGMS Holding (49%). Kjo e fundit, nga ana tjetër, është në pronësi të AGSM dhe Amia, dy kompani komunale nën kontrollin e bashkisë Verona.

I emëruar nga kryetari Tosi, Andrea Miglioranzi ishte kreu i Bordit Administrativ Holding AGSM dhe presidenti i Amia. Ai është një emër famëkeq në lajmet politike dhe gjyqësore italiane.

Lini një përgjigje