Papua Guinea e Re, ku ndodhet dhe cila është historia e saj.

0
16

Papua Guinea e Re, është shtet që ndodhet në Oqeani. Shtrihet në Lindjen e Ishullit Guinea e Re. Port Moresby është kryeqyteti i Papua Guinesë së Re.

This photo taken on November 20, 2018 shows neighbours gathering near the home of 55-year-old mother-of-two Rachel in the Tsak Vally in the Highlands of Papua New Guinea after she to AFP about when in April 2017, she was accused of sorcery and tortured with hot machetes, spades and rods for a full day by people she knew. – A spate of brutal witch hunts has plunged parts of Papua New Guinea’s highlands into a state of terror, as fearful tribes blame dark forces for their rapidly changing world. (Photo by PETER PARKS / AFP) / To go with AFP story PNG-crime-sorcery-unrest,FEATURE by Andrew BeattyPETER PARKS/AFP/Getty Images

Imigrimi në Ishullin e Guinesë së Re supozohet se është bërë para 50.000 vitesh. Ndërsa Evropianët e parë që hyrën në tokat e këtij ishulli ishin Portugezët dhe Spanjollët në shekullin XVI. Kolonializmi i Ishullit filloi nga Anglezët në vitin 1793. Me kërkesën e Qeverisë Angleze John Moresby në vitin 1870 vizatoi hartën e Papua Guinesë së Re, dhe Anglezët këtë pjesë të ishullit e pushtuan në vitin 1884.Më vonë emri i John Moresby është dhënë kryeqytetit të Papua Guinesë së Re.Gjatë Luftës së dytë Botërore Papua Guinea e re ishte pushtiar nga Japonia. Me përfundimin e Luftës së dytë Botërore Australia totalisht e mori vendin.Në vitin 1975 fitoi pavarsinë nga Anglia dhe u anëtarësua në Komonuelth.

Papua Guinea e Re është Mbretëri.Më 1 dhjetor 1973 ka fituar autonomi nga Australia, dhe pastaj në vitin 1975 e shpalli pavarësinë.

Papua Guinea e Re shtrihet në Oqeani, me një sipërfaqe prej 461.690 km² kilometra.Kufizohet në perëndim me Indonezinë. Gjatësia e brigjeve është 5.152 kilometra.Ka klimë tropikale, zakonisht ka reshje ndërmjet muajve dhjetor-Mars. Ka Reliev fushor në afërsi të bregdetit, dhe reliev malor. Pika më e ulët është Oqeani Paqësor, dhe më e larta mali Wilhelm (4.509m).Pasuritë natyrore janë : Ari, bakri, argjendi, nafta, gazi natyror etj.

Popullsia : 5.049.055 banorë.Në çdo 1000 foshnje të lindur, 58.21 vdesin.Jeta mesatare e popullsisë është 63.46 vjet. Grupet etnike janë: Papuanët, Malenezianët, Zezakët, Mikronezianët, Polinezianët.

Religjioni

Redakto16 % Lutherian8% Presbiterian/Metodist.5% Anglikan4% Aleanca Evangjeliste10% Protestant31% Religjione vendore3% Islami

Lini një përgjigje