9 C
Albania
Wed, 14 April, 2021

Kultura Arabe: Historia, Karakteristikat, Feja, Ekonomia, Traditat

Kultura arabe është një grup traditash, besimesh, zakonesh dhe manifestimesh të tjera kulturore të ndara nga shumica e banorëve të një grupi vendesh që shkojnë nga Afrika e Veriut në Lindjen e Mesme. Origjina e saj nga kjo kulturë është e vendosur në gadishullin Arabik dhe është e lidhur ngushtë me Islamin.

Për të dalluar ata që konsiderohen arabisht kulturalisht nga ata që nuk janë, zakonisht përdoret përkufizimi i dhënë nga Lidhja Arabe. Aty thuhet se “arabi është një person që flet arabisht, jeton në një vend arabishtfolës dhe është simpatik ndaj aspiratave të popujve arabë”.

Përveç një gjuhe të përbashkët, edhe pse të ndarë në disa dialekte rajonale, arabët ndajnë shumë tradita, shumica e tyre të lidhura me fenë. Këto përfshijnë pelegrinazhin në Mekë, vendin e shenjtë të Islamit, festimin e Ramazanit ose flijimin e qengjit.

Nga ana tjetër, shtrirja e madhe territoriale e kulturës arabe do të thotë që zakone të ndryshme mund të gjenden në varësi të zonës gjeografike. Diçka e ngjashme ndodh me gastronominë dhe muzikën, të cilat, megjithëse ndajnë disa elemente të përbashkëta, ruajnë veçori të caktuara territoriale për shkak të ndikimeve të jashtme të marra.

Origjina dhe historia e kulturës arabe

Kultura arabe e ka origjinën në Arabi, një gadishull i vendosur midis Gjirit Persik dhe Detit të Kuq. Shtë një zonë shumë e thatë që lejon vetëm praktikimin e bujqësisë në zona pranë bregdetit ose në oaze.

Popullsia e kësaj gadishulli ishte e racës semite. Shumica e tyre ishin beduinë nomade, të cilët jetonin duke bagëtuar deve dhe dhi. Qytetet ishin shumë të pakta dhe veçoheshin dy qendrat tregtare në zonë: Meka dhe Yatrib.

Politikisht ata ishin të organizuar në fise, shumë herë të kundërta me njëri-tjetrin. Disa prej tyre ishin politeistë dhe disa ishin fetishistë.

Paraislamike

Popullsia e periudhës paraislamike ishte e përbërë nga popujt semitë që migruan në gadishull. E vetmja karakteristikë e tyre e përbashkët ishte se ata flisnin një gjuhë të ngjashme.

Baza e kulturës arabe ishin Babilonasit, Kaldeasit, Arameanët, Nabateanët, Asirianët, Egjiptianët, Himaritë dhe Sabanezët. Ajo përbëhej nga popujt semitë që emigruan në gadishull. E vetmja karakteristikë e tyre e përbashkët ishte se ata flisnin një gjuhë të ngjashme.

Islamik

Në qytetin e Mekës, në 570 pas Krishtit. C. lindi profeti i Islamit, Muhamedi. Një njohës i mirë i traditave hebraike dhe të krishtera, ai filloi të predikonte një fe të re në vitin 610 pas Krishtit. C. Ishte një fe monoteiste, e cila adhuronte një zot të vetëm, Allahun.

Në fillim, fjalët e tij nuk u pritën mirë në qytetin e tij të origjinës dhe Muhamedi u detyrua të ikë në Jatrib (më vonë u pagëzua si Medine) në 622. Ky fluturim është i njohur si Hegira dhe shënoi fillimin e epokës Islamik. Kalendari mysliman numëron vitet nga ajo datë.

Muhamedi arriti të mblidhte një ushtri dhe mori Mekën në 630. Prej atëherë e tutje, numri i ndjekësve të tij u rrit në mënyrë të vazhdueshme. Muhamedi vdiq dy vjet më vonë, me Arabinë të bashkuar nga doktrina e tij, e mbledhur në një libër të shenjtë të quajtur Kuran.

Pas vdekjes së Muhamedit, filloi zgjerimi i Islamit, përveç konfrontimeve të brendshme për pushtet fetar dhe politik. Pasardhësit e tij u quajtën halifë dhe krijuan halifatin.

Ortodoks (632 – 660 pas Krishtit)

Gjatë kësaj periudhe ekzistonte i vetmi halifat që ndanin myslimanët sunitë dhe shiitë.Të katër halifët që sunduan po zgjeronin territorin duke pushtuar Palestinën, Armeninë, Sirinë, Mesopotaminë, Persinë, Bizantin dhe Egjiptin.

Umejad (660 – 750 pas Krishtit)

Vdekja e Halifit Ali, në 661, nënkuptonte vendosjen e një regjimi të trashëguar dhe eliminimin e Shura-s, organit këshillues që kishte ekzistuar deri në atë moment. Gjithashtu, halifët e kësaj periudhe u vendosën në Siri dhe Damasku u bë kryeqyteti i hilafetit.

Umajadët Sirianë u ndikuan shumë nga Bizantinët, që do të thoshte se zakonet e Arabëve po bëheshin më shumë si ato të Bizantit dhe më pak si ato të Arabisë. Kjo gadishull, megjithëse humbi fuqinë e saj politike, vazhdoi të ruante atë fetare.

Abasid (750 – 1242 pas Krishtit)

Vrasja e familjes Umejade nga Ebu Abas shënoi fillimin e një dinastie të re, Abasidët. Kjo e zhvendosi kryeqytetin, së pari, në Bagdad dhe, më vonë, në Kajro.

Myslimanët po zgjeronin territorin e tyre derisa arritën në Indi, por disa konflikte të brendshme bënë që kalifati të ndahej në tre: Kalifati i Kordobës, ai i Kajros dhe ai i Bagdadit.

Nga ana tjetër, abasidët promovuan kulturën dhe shkencën. Kjo çoi në një lulëzim të madh në këto fusha, deri në pikën që bota Arabe u bë qendra intelektuale e kohës. Në Bagdad, për shembull, ishte një Shtëpi e Urtësisë në të cilën studiuesit përkthenin të gjitha njohuritë e botës në Arabisht.

Epoka e Artë e Islamit

Periudhat e hershme, nga shekujt 8 deri në shekujt 13 ose 14, njihen si Epoka e Artë e Islamit. Në atë kohë, akademikët arabë, tregtarët dhe inxhinierët dhanë kontribute të shumta në fushat e tyre të ndryshme. Po kështu, poetët dhe artistët e saj krijuan një kulturë që ndikoi në pjesën tjetër të botës.

Rënie

Pas asaj periudhe shkëlqimi, bota arabe filloi një periudhë rënieje që zgjati disa shekuj. Pushtimet Mongole, rreth vitit 1258, shënuan fillimin e asaj rënieje.

Më vonë, midis 1393 dhe 1401, një valë e re pushtimesh e udhëhequr nga Tamerlane i dha fund Perandorisë Abaside, megjithëse me kalimin e kohës pushtuesit u islamizuan. Më vonë, turqit, myslimanë por jo arabë, morën pushtetin politik.

Me përjashtim të Sirisë, e cila ishte e favorizuar nga Osmanët, pjesa tjetër e botës arabe vazhdoi rënien e saj. Përveç kësaj, turqit i detyruan zanatçinjtë dhe kryetarët e esnafëve arabë të vendoseshin në Stamboll.

Kjo rënie e kulturës arabe u rrit me ardhjen e evropianëve në një pjesë të madhe të territoreve të tyre. Rënia e Perandorisë Osmane nuk i ndihmoi Arabët të rimarrin pushtetin, por ishin Evropianët që e bënë këtë.

Nacionalizmi arab

Sundimi Osman nuk ishte pa rebelime dhe kryengritje kundër tij, por të gjithë u shkatërruan. E njëjta gjë ndodhi kur evropianët filluan të kontrollonin disa vende arabe, të tilla si Tunizinë (nga ana e Francës), Libinë (Italinë) ose Marokun (Franca dhe Spanja).

Vende të tjera, si Egjipti, u përfshinë në konfrontimet koloniale midis fuqive evropiane, derisa përfunduan të kontrolloheshin nga britanikët.

Megjithëse ndikimi evropian u ndie në elitat arabe, filloi të lindte edhe një ndjenjë nacionaliste fillestare që do të rritej në vitet në vijim.

Rebelimi arab

Një nga episodet më të rëndësishme brenda botës arabe ishte rebelimi që ndodhi në vitin 1916. Kjo kryengritje u drejtua nga Sherifi i Mekës dhe kishte për qëllim të hiqte qafe sundimin Osman në Palestinë.

Rebelët donin të krijonin një shtet arab që varionte nga Alepo, në Siri, në Jemen. Kryengritja zgjati dy vjet dhe çoi në shfaqjen e një mbretërie arabe. Kjo, megjithatë, nuk ishte shumë e qëndrueshme dhe fuqitë koloniale ndanë territorin e tyre dhe krijuan hartën aktuale të Lindjes së Mesme.

Shekulli XX

Në disa raste, reagimi arab ndaj sundimit evropian ishte një kthim në rrënjët fetare më konservatore. Në të tjerët, megjithatë, ata vendosën të zbresin fenë në planin privat dhe të imitojnë sistemet politike të Evropës.

Përveç pozicioneve të treguara, pati edhe një përgjigje të tretë: i ashtuquajturi modernizëm islamik. Mbështetësit e tij, shumë prej inteligjencës, theksuan se vlerat moderne evropiane ishin gjetur tashmë në Islam, por që nuk u kuptuan nga shumica e shoqërisë.

Pas Luftës së Dytë Botërore, dhe me Luftën e Ftohtë në kulmin e saj, disa vende miratuan një lloj shoqërie të dyfishtë. Elitat dhe klasat e mesme të sipërme u perënduan, ndërsa pjesa tjetër e shoqërisë u bë më konservatore.

Ky sistem ishte i qëndrueshëm në diktatura, gjë që nuk u pëlqente klasave të mesme. Me kalimin e kohës, zakonet perëndimore u identifikuan me këto sisteme diktatoriale.

Në disa vende arabe u shfaq i ashtuquajturi nacionalizëm sekular, i udhëhequr nga Egjiptiani Nasser. Në mënyrë të ngjashme, udhëheqës të të njëjtit stil u shfaqën në Irak ose Siri, të cilët po përballeshin me lëvizjet fondamentaliste dhe, në të njëjtën kohë, me fuqitë perëndimore.

Nacionalizmi laik u zhduk për arsye të ndryshme. Nga njëra anë, shumica e udhëheqësve ishin diktatorë dhe, nga ana tjetër, konfrontimi i tyre me Perëndimin, veçanërisht Shtetet e Bashkuara, i dobësoi ata derisa u rrëzuan nga lëvizjet fetare konservatore.

Vendndodhja gjeografike

Ekzistojnë tre aspekte që përcaktojnë se kush është arab dhe kush jo. E para është politike, e cila përfshin 300 milion banorë të vendeve anëtare të Lidhjes Arabe.

I dyti nga këta faktorë është gjuha. Rreth 200 milion njerëz flasin arabisht sot.

E fundit është gjenealogjike, pasi të gjithë ata me prejardhje me origjinë nga Arabia konsiderohen arabë.

Bota aktuale Arabe

Duke ndjekur parametrat e mëparshëm, bota aktuale arabe përfshin nga Maroku, Afrika dhe Lindja e Mesme.

Vendet e konsideruara arabe janë këto: Maroku, Algjeria, Libia, Tunizia, Egjipti, Jemeni, Komoret, Xhibuti, Mauritania, Omani, Sudani, Somalia, Palestina, Jordania, Siria, Iraku, Bahreini, Katari, Arabia Saudite, Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Libani.

Zgjerimi i kulturës arabe gjatë epokës së artë

Përhapja e Islamit jashtë Arabisë ndodhi pas vdekjes së Muhamedit. Kalifët e parë pushtuan Perandorinë Persiane, Sirinë, Palestinën dhe Afrikën e Veriut.

Më vonë, gjatë dinastisë Umajad, kalifati u përhap në Marok dhe Spanjë. Në lindje, ata arritën në lumin Indus dhe Turkestan.

Karakteristikat e përgjithshme

Kultura arabe është rezultat i përzierjes midis asaj që ekziston në gadishullin Arabik dhe asaj të pjesës tjetër të territoreve që pushtuan. Kështu, mund të merren parasysh tipare kulturore tipike të persëve, indianëve, grekëve ose spanjollëve, midis popujve të tjerë.

Kjo kulturë, sot, është e vështirë të përcaktohet. Shumëllojshmëria e saj e madhe kontribuon në një pasuri të madhe dhe, gjithashtu, manifestime kulturore që ndryshojnë sipas territorit.

Megjithatë, ekzistojnë karakteristika të përbashkëta, të tilla si gjuha ose ato që lidhen me fenë e shumicës, Islamin. Fe të tjera të pranishme në botën arabe, të tilla si krishterimi ose judaizmi gjithashtu morën pjesë në krijimin e kulturës arabe.

Veshje

Veshjet tradicionale arabe përdoren ende në shumicën e vendeve. Ashtu si në pjesën tjetër të kulturës së tyre, mënyra e veshjes lidhet me mandatet e Kuranit, i cili ndalon veshje të ngushta, transparente dhe ngjyra të ndritshme.

Megjithëse ka ndryshime rajonale, burrave u kërkohet të mbulojnë ahurin e tyre, pjesën e trupit nga kërthiza deri te gjunjët. Veshja juaj duhet të jetë e thjeshtë dhe jo shumë e ngushtë për trupin. Në jetën e përditshme ata shpesh veshin tunika të gjera që arrijnë deri tek kyçet e këmbëve. Përveç kësaj, ata shpesh mbulojnë kokat e tyre me një çallmë.

Gratë duhet të ndjekin të njëjtat rregulla në lidhje me ndalimin e rrobave të ngushta ose transparente. Në rastin e tyre, aspekti më i spikatur në detyrimin për të mbuluar flokët e tyre, për të cilat ata përdorin lloje të ndryshme të veshjeve.

Rrobat e përdorura për të mbuluar flokët ndryshojnë në varësi të zonës dhe personit. Zgjedhja më konservatore për veshjet që mbulojnë plotësisht trupin, siç është burka. Nga ana tjetër, në vendet më pak rigoroze përdorimi i hixhabit, një shall që mbulon flokët dhe qafën, është më i shpeshtë.

Gratë

Pikëpamja e grave në Kuran është subjekt i shumë polemikave. Tekstet e shenjta përfshijnë, nga njëra anë, barazinë e tyre para Zotit dhe, nga ana tjetër, varësinë e tyre nga njerëzit.

Situata e grave në botën arabe është pak a shumë e ngurtë në varësi të vendit. Disa prej tyre, të tilla si Tunizia, kanë bërë përparim në njohjen e të drejtave të tyre, ndërsa të tjerët, të tilla si ato në Gjirin Persik, janë subjekt i dominimit të meshkujve.

Sheriati

Sheriati është organi ligjor i Islamit dhe u krijua pas vdekjes së Muhamedit. Legjislacioni i tij përfshin të gjitha aspektet e jetës së përditshme, duke rregulluar sjelljen, moralin dhe adhurimin.

Sidoqoftë, ky kod ligjor ka interpretime të ndryshme, disa shumë më konservatore se të tjerët.

Disa vende e kanë miratuar sheriatin si ligj superior dhe gjykatat e tyre e zbatojnë atë. Në të tjerët, megjithëse nuk është i vetmi kod ekzistues, disa nga ligjet e tij janë miratuar, përfshirë ato që rregullojnë veprimtaritë tregtare ose bankare ose trashëgiminë dhe testamentet.

Numrat

Të ashtuquajturit numra arabë janë ata që përdoren sot në drejtshkrimin latin: nga 0 në 9. Pikërisht, numri 0 ishte një nga risitë më të rëndësishme brenda sistemit dixhital.

Pavarësisht nga emri, kjo mënyrë e përfaqësimit të numrave u shpik në Indi, rreth shekullit të 3 para Krishtit. C., dhe arabët filluan ta përdorin atë më herët sesa në Evropë. Interesante, në gjuhën arabe numrat janë shkruar në një mënyrë tjetër.

Feja

Para se Muhamedi të predikonte Islamin, arabët ishin kryesisht politeistë dhe disa ishin të krishterë ose hebrenj.

Kur Islami filloi të përhapet, shumica e arabëve miratuan fenë e re.

Kurani

Baza e Islamit si doktrinë fetare është mjaft e thjeshtë. Dogma e saj kryesore është ekzistenca e një perëndie të vetme, profeti i të cilit është Muhamedi. Libri i tij i shenjtë është Kurani, ku shfaqen parimet themelore të fesë:

– Jepni lëmoshë atyre që kanë nevojë

– Lutuni pesë herë në ditë

– Agjërimi gjatë muajit Ramazan

– Pelegrinazhi në Mekë një herë në jetë

– Praktikoni luftën e shenjtë

Sunitët dhe Shiitët

Brenda fesë islame ekzistojnë dy rryma kryesore, shpesh në konflikt me njëri-tjetrin.

Ai me më shumë ndjekës është sunizmi. Nga ana e tyre, shiitët janë shumica në vende të tilla si Irani, Iraku i Jugut ose Bahreini. Këta të fundit konsiderojnë se Aliu, dhëndri i Muhamedit, ishte pasuesi i tij i ligjshëm.

Arabët e krishterë

Në vendet arabe ka edhe një pakicë të popullsisë që pretendon krishterimin. Këta arabë të krishterë janë përqendruar kryesisht në Egjipt, Liban, Siri, Jordan, Irak dhe Palestinë.

Ekonomia e Perandorisë Arabe

Aktivitetet tregtare ishin faktori që bashkoi territoret e ndryshme që përbënin Perandorinë Arabe. Që nga shekulli i 8-të, tregtarët e saj kontrollonin korsitë e detit Mesdhe dhe Indian, si dhe Detin e Kuq dhe Gjirin Persik. Po kështu, ata dominuan rrugët tokësore në Afrikë dhe Azi.

Monedha vetanake

Një nga aspektet më të rëndësishme për funksionimin e duhur të ekonomisë ishte krijimi i monedhës së saj, dinarit. Kjo i lejoi ata të bëhen të pavarur nga ekonomia bizantine. Përveç kësaj, ata shpikën dy mënyra të reja pagese: çekun dhe kambialin.

bujqësia

Megjithëse tregtia ishte me rëndësi të madhe gjeopolitike, aktiviteti kryesor ekonomik ishte bujqësia.

Gjatë perandorisë, arabët prezantuan risi të shumta për të përmirësuar praktikën e tyre. Midis tyre, përdorimi i hendekeve dhe norias për të përmirësuar ujitje.

Traditat

Gjerësia e madhe e botës arabe shkakton ndryshime rajonale në traditat e tyre. Sidoqoftë, disa prej tyre janë të ngjashëm në të gjitha territoret.

Dasmë arabe

Sot, tradita e lashtë e rregullimit të martesave po zhduket në shumë vende arabe. Nga ana tjetër, traditat e tjera mbeten pothuajse të pandryshuara.

Sipas ligjit islam, një grua mund të martohet vetëm me një mysliman. Burrat mund të martohen deri në katër gra, megjithëse vetëm nëse ai mund t’i mbështesë dhe trajtojë ato në mënyrë të barabartë. Kjo poligami është gjithashtu gjithnjë e më pak e shpeshtë. Gjithashtu, ata mund të jenë hebre ose të krishterë.

Seksi paramartesor, në teori, është i ndaluar, kështu që takimet e para duhet të kenë një anëtar të familjes për të mbajtur zgjuar. Dhëndri duhet të kërkojë nga familja dorën e nuses dhe të pajtohet për pajën.

Sipas traditës, martesa është e vlefshme vetëm kur të jenë kaluar tre faza: nikah (nënshkrimi i kontratës martesore), kremtimi i martesës (zakonisht zgjat me ditë) dhe përfundimi.

Ramazani

Agjërimi gjatë Ramazanit është një nga detyrimet brenda fesë Islame. Alsoshtë gjithashtu një nga më të ndjekurat.

Gjatë muajit të nëntë të vitit hënor arab, emri i të cilit është Ramazan, njeriu duhet të mbajë agjërim gjatë orëve me diell. Kur bie nata, arabët prishin agjërimin e tyre me vakte të bollshme, zakonisht ribashkuar si një familje.

Kurban Bajrami

Kurban Bajrami Mund të përkthehet si “festimi i sakrificës”. Shtë një festë që përkujton gatishmërinë e Abrahamit për të sakrifikuar djalin e tij për t’iu bindur Zotit. Duke parë që ai do të bindej, Zoti ndërhyri dhe i ofroi një qengj për të flijuar në vend të fëmijës.

Data e kësaj feste varet nga kalendari hënor, kështu që ndryshon brenda kalendarit perëndimor. Dita e kremtimit fillon me një lutje të veçantë pas lindjes së diellit. Më vonë, kryefamiljari sakrifikon një qengj duke ndjekur metodën islamike që e rregullon atë.

Pelegrinazh në Mekë

Një tjetër nga traditat që lidhen me fenë është pelegrinazhi në Mekë. Vizita në qytetin e shenjtë të Islamit është një nga bazat e besimeve të tyre.

Rreth tre milion njerëz udhëtojnë në Mekë çdo vit, në një muaj specifik, në një pelegrinazh të thirrur Haxhi. Shumë të tjerë kryejnë umre ose pelegrinazh i vogël, i cili mund të bëhet gjatë gjithë vitit

Riti i varrimit

Edhe pse arabët e krishterë festojnë ritet e varrimit në një mënyrë më të ngjashme me perëndimin, myslimanët ndjekin atë që përshkruhet në tekstet e tyre të shenjta.

Kur ndodh vdekja, një i afërm i ngushtë mbyll sytë e të ndjerit. Trupi lahet duke ndjekur një ritual të saktë dhe, më pas, është mbështjellë me leckë. Hapi tjetër është shpallja e varrimit dhe, së fundmi, trupi varroset direkt në tokë, pa një arkivol.

Doganë

Brohoritje

Kur përshëndeten me njëri-tjetrin, arabët kryesisht përdorin dy fraza. E para është ahlan ue sahlan dhe e dyta, që lidhet me fenë është asalam aleikum (Paqja qoftë me ju).

Sa i përket ndryshimeve sipas seksit, burrat përshëndesin njëri-tjetrin në një mënyrë shumë efuzive, me shumë kontakte fizike dhe puthje. Gjithashtu nuk është e pazakontë që dy shokë të ecin në rrugë dorë për dore.

Sidoqoftë, kur përshëndeten ose flasin me një grua, burrat nuk kanë asnjëherë kontakt fizik ose me sy.

Sjellje tryezë

Para se të filloni të hani, zakoni është të falënderojmë Allahun për ushqimin. Përveç kësaj, duart duhet të lahen dhe thahen.

Në shumë raste, arabët nuk përdorin takëm, por e marrin ushqimin me dorën e djathtë. E majta nuk përdoret kurrë, pasi konsiderohet e papastër.

Hamami

hamami, ose banjë arabe, ishte një element i lidhur ngushtë me xhamitë. Shumica e tyre janë të vendosura në afërsi të këtyre ndërtesave të adhurimit.

Të pranishmit në banjën arabe fillojnë qarkun e tyre me një luftë të lehtë dhe më pas hyjnë në një pishinë me ujë të ngrohtë. Pasi të relaksoheni, ju mund të zgjidhni midis rrugës së ftohtë ose të ngrohtë, edhe pse uji i nxehtë zakonisht alternohet me të ftohtin.

Narguilla

Në vendet arabe, është shumë e zakonshme të gjesh grupe njerëzish, kryesisht meshkuj, të cilët pinë çaj në çajtore ndërsa pinë një nargjile. Ky tub uji merr edhe emra të tjerë në varësi të zonës: arguile, kalyan, shisha, etj.

Gastronomi

Gastronomia arabe paraqet varietete rajonale që bëjnë pjatat më tipike marokene, për shembull, jo të njëjta me ato të Sirisë.

Në përgjithësi, kjo gastronomi është ushqyer nga ndikimet e kulturave të tjera. Kështu, përdorimi i erëzave nga India ose Irani kanë shënuar një pjesë të mirë të recetave të botës arabe falë rrugëve tregtare.

Pavarësisht nga ndryshimet, mund të emërohen disa faktorë të zakonshëm në gastronominë arabe. Midis tyre janë mbizotërimi i mishit të qengjit, përdorimi i kosit, erëza të tilla si nenexhik, trumzë, shafran ose shafran i Indisë dhe prania e orizit si shoqërues.

Humusi

Hummus (qiqra në arabisht) është një krem ​​i bërë me atë përbërës, tahini, limon dhe vaj ulliri. Shtë një pjatë e pranishme në të gjithë Lindjen e Mesme dhe vendet e Gjirit, megjithëse është përhapur në zona të tjera të botës, arabe apo jo.

Kuskus

Një nga pjatat kryesore të Afrikës së Veriut është kuskus. Isshtë një recetë e bazuar në bollgur gruri, e cila gatuhet në një enë të quajtur kuskus.

Në të njëjtën kohë gatuhet një tigan me mish perimesh dhe erëza për t’u bashkuar me bollgur. Ka variante të shumta, siç është më e ëmbla nga Maroku, me hurma ose rrush të thatë, tek më pikantet nga Tunizia, me harisa.

Falafel

Ashtu si humusi, falafeli është një recetë tipike nga bota Arabe që është përhapur në të gjithë botën. Në këtë rast, pjata është me origjinë nga Lindja e Mesme dhe përbëhet nga një lloj qofte e skuqur e bërë me qiqra, qepë dhe erëza. Në Egjipt, nga ana e saj, ekziston një variant i bërë me fasule.

Maqluba

Kjo pjatë me origjinë palestineze bëhet kryesisht me oriz. Zakonisht hahet të Premten, ditën e shenjtë të Islamit dhe shërbehet me mish pule ose qengji dhe perime. Zakonisht shtohet një salcë e bërë me kos.

Gjuhe

Një nga faktorët që përdoret për të përcaktuar se cilat vende përfshihen në botën arabe është gjuha.

Arabishtja është një gjuhë me një rrënjë semitike, si hebraishtja ose aramaishtja. Sot është gjuha e pestë në numrin e folësve dhe është zyrtare në 20 vende dhe bashkë-zyrtare në gjashtë të tjera.

Ashtu si në aspekte të tjera, gjuha arabe gjithashtu ka ndryshimet e saj, si ato rajonale dhe ato të përdorimit. Kështu, arabishtja klasike është gjuha e përdorur në fe, ndërsa arabishtja e kulturuar (ose fusha) përdoret sot në raste zyrtare, në arsim dhe në shumicën e mediave. Në rrugë, ndërkohë, përdoren shpesh variante dialektore.

Alfabeti arab quhet alifat dhe shkrimi i tij bëhet nga e djathta në të majtë. Zanoret e shkurtra zakonisht nuk shkruhen, diçka që e bën të vështirë të mësuarit.

Dialektet

Zonat në të cilat flitet arabisht kanë një veçori gjuhësore: dysglossia. Kjo është se ekzistojnë dy variante të gjuhës, e kultura dhe e folmja.

Grupet e përgjithshme dialektore, të ndara nga ana e tyre në ato më të vogla, janë arabishtja e Magrebit, grupi sudanez, grupi egjiptian, arabishtja levantine dhe arabishtja gadishullore.

Arti

Kur arabët e Arabisë formuan një shtet pasi u kaluan në Islam, arti i tyre mori ndikime romake, greke dhe të krishtera të hershme.

Arkitekturë

Lloji më karakteristik i ndërtesës në artin arab është xhamia, tempulli në të cilin kryhen ceremonitë fetare. Ekzistojnë disa stile xhamish, me dallime të mëdha midis atyre në Afrikën e Veriut dhe atyre të ndërtuara në stilin Osman, të ndikuar nga arti bizantin.

Brenda arkitekturës civile, pallatet dhe planifikimi urban i qyteteve spikasin, shumë të përqendruar në nevojën për të sjellë ujë në shtëpi. Mbrojtja nga nxehtësia ishte një tjetër element për t’u marrë parasysh.

Arte dekorative

Ndonëse ndalimi i përfaqësimit të figurave nuk paraqitet në Kuran, ai është pjesë e haditheve, thënieve të Muhamedit.

Ky ndalim u ndoq në artet fetare, por jo në arkitekturën civile. Kështu, paraqitja e paraqitjeve figurative varej në një masë të madhe nga ortodoksia fetare e sundimtarit aktual.

Ky kufizim, nga njëra anë, lejoi që të zhvilloheshin lloje të tjera dekorimesh, të tilla si epigrafia, motive bimore ose të ashtuquajturat arabeska.

Pikturë

Arabët përdorën teknikën e afreskut në pikturat e tyre në gjykatë, veçanërisht në fazat e hershme. Ndër veprat, muralet e periudhës së parë Umejade spikasin, ato janë shembuj shumë të spikatur në Qusayr Amra (ku ka pikturë figurative) ose në Al Mafjar.

Përveç afreskeve të gjetura në pallate, paraqitjet më të shkëlqyera gjenden në librat e shenjtë, veçanërisht në kohën e Mughalëve Indianë. Kurani u ilustrua në një mënyrë të ngjashme me Evropën mesjetare, me skena të mbushura me figura.

Muzika

Elementi i përbashkët në muzikën arabe është gjuha e këngëve të saj, arabishtja. Nën këtë koncept shfaqen zhanre të tilla si muzika, fetare, laike ose klasike.

Ashtu si në art, muzika arabe u pasurua nga ndikimi i muzikës tjetër si persiane, indiane, turke ose andaluziane. Arabët përkthyen traktate të ndryshme për këtë lloj arti nga greqishtja dhe filluan të përdorin parimet e sistemeve që u shfaqën.

Karakteristikat

Sipas ekspertëve, melodia e muzikës arabe, bazuar në oktavën e ndarë në 24 ton çerek, është e vështirë për t’u ndjekur nga perëndimorët. Vetë përfaqësimi i shkruar paraqet mjaft ndryshime.

Sistemi i mënyrave melodike të përdorura në muzikën arabe quhet maqam (stacioni). Secila prej tyre përbëhet nga një shkallë specifike dhe disa shënime të rëndësishme.

maqam, të cilat përfshijnë si kompozime ashtu edhe improvizime, interpretohen me një instrument ose kohë dhe nuk përfshijnë ritëm.

Artikuj të ngjashëm

Lini një përgjigje

Qëndro i lidhur

10,984FansaPëlqeje
10,700NdjekësitNdiq
- Advertisement -

Artikujt e fundit