11.5 C
Tiranë
HomeShëndetiKonsumi i lartë i kafeinës mund t’ju sjellë humbje të shikimit

Konsumi i lartë i kafeinës mund t’ju sjellë humbje të shikimit

Glaukoma është një shkak kryesor i verbërisë në të gjithë botën. Kjo është një sëmundje e pakthyeshme e syve që kalon në humbjen e shikimit. Megjithëse mund të ketë shumë faktorë rreziku, gjenetika luan një rol të madh në një person që merr këtë sëmundje. Nëse një sëmundje është e trashëgueshme ose nëse jeni i predispozuar gjenetikisht për një sëmundje të veçantë, nuk mund të bëni shumë në lidhje me të. Por kërkimet në Shkollën e Mjekësisë të Icahn kanë demonstruar një ndërveprim dietik-gjenetik në glaukomë.

Sipas studiuesve të këtij studimi, konsumimi i sasive të mëdha të kafeinës çdo ditë mund të rrisë rrezikun e glaukomës me më shumë se trefish, nëse keni një predispozitë gjenetike për presion më të lartë të syve. Prandaj, mund të jetë e kujdesshme që pacientët me një histori të fortë familjare të glaukomës të ulin marrjen e kafeinës. Kjo është botuar së fundmi në Ophthalmology.

Marrja e lartë e kafeinës dhe lidhja e saj me presionin intraokular

Gjatë studimit, studiuesit shikuan ndikimin e marrjes së kafeinës në glaukomë dhe presionit intraokular (IOP), i cili është presioni brenda syrit. Një IOP më i lartë është një faktor rreziku për glaukomën. Pacientët me glaukomë nuk përjetojnë fare simptoma derisa sëmundja të përparojë në humbje të shikimit. Studimet e mëparshme sugjerojnë që konsumi i lartë i kafeinës rriti rrezikun e glaukomës me tension të lartë midis njerëzve me një histori familjare të sëmundjes.

4 filxhanë kafe janë të dëmshëm për njerëzit në rrezik

Pas analizimit të shënimeve të më shumë se 120,000 pjesëmarrësve, 39 deri 73 vjeç, midis 2006 dhe 2010, studiuesit arritën në përfundimin se marrja e lartë e kafeinës nuk shoqërohej me rritje të rrezikut për IOP më të lartë ose glaukomë si e tillë. Por për njerëzit me predispozitë më të fortë gjenetike ndaj IOP të ngritur, konsumi i lartë i kafeinës u shoqërua me IOP më të lartë dhe prevalencë më të lartë të glaukomës. Ata që konsumuan më shumë se 480 miligram kafeinë çdo ditë, që është rreth katër filxhanë kafe, kishin një IOP më të lartë 0.35 mmHg.

Ndryshimi i stilit të jetës mund të parandalojë humbjen e shikimit

Verbëria e shkaktuar nga glaukoma është e pakthyeshme. Pacientët e dinë dhe e kanë frikë këtë. Ata shpesh pyesin mjekët e tyre nëse ndryshimet në stilin e jetës mund t’i ndihmojnë ata të ruajnë vizionin e tyre. Nuk kishte asnjë provë përfundimtare deri më tani se ndryshimi i stilit të jetës mund t’ju ndihmojë të shmangni humbjen e shikimit të shkaktuar nga glaukoma. Por ky studim e ndryshon këtë. Vetëm duke ulur konsumin e kafeinës, ju mund të ruani vizionin tuaj. 

Qëndro me ne
14,000FansLike
10,565FollowersFollow
Më të lexuarat
Të tjera

Lini një koment