19.7 C
Albania
Sat, 19 June, 2021

Empati, jo analitikë, është fuqia për të çuar idetë përpara

Në një kohë të papërcaktuar ende nga sëmundja, e ndezur nga padrejtësia shoqërore dhe e tronditur nga një peizazh i trazuar politik, një e ardhme më e mirë mund të jetë në horizont nëse jemi të gatshëm t’i bëjmë gjërat ndryshe. Ndryshimi nuk do të vijë, ai është këtu.

Sipërmarrja e bazuar në ndjeshmëri dhe modelet e biznesit janë pjesë e përgjigjes, ose më saktë, korrigjimi i asaj që ka qenë biznesi zakonisht. Duke u bazuar në ndjenjat e njerëzve të tjerë, në pamjaftueshmëri të botës sonë, mund të krijojmë mundësi që kultivojnë zgjidhje dhe bashkëpunime shumëplanëshe që tejkalojnë strategjitë e rritjes dhe fokusuese që rezultojnë në zgjidhje situata pa zgjidhje dhe jo bashkëpunim nga ekipi.

Kur fillojmë të faktorizojmë ndjeshmërinë në vendimet tona të biznesit, kjo na detyron të bëhemi më të pranishëm dhe të vetëdijshëm. Nga ana tjetër, ky ndërgjegjësim i rritur ka një efekt të valëzuar. Veprimet tona nuk janë më vetëm një mjet për të përfunduar diçka, por përkundrazi bëhet një dialog i shtrirjes, mirëkuptimit dhe ndryshimit. Suksesi nuk përcaktohet si një seri e drejtë numrash, por nga zhvendosja kulturore dhe përmirësimi i shoqërisë. Kjo zhvendosje ka fuqinë të ndodhë në periudhën e procesit sipërmarrës nëse përkushtohemi duke krijuar një lente empatie.

Kapaciteti për të hyrë në përvojën e një personi tjetër ose të komunitetit dhe përpjekja për të ndjerë problemet me të cilat përballen është porta hyrëse për zhvillimin dhe përhapjen e teknologjive të ardhshme. Mungesa e të kuptuarit të njerëzve dhe përvojave të ndryshme ose, më keq, duke mos kuptuar rëndësinë ose vlerën në to, frenon si ndërmarrjen, ashtu edhe progresin në tërësi. “Ky është një brez ku ne shohim njerëz që kujdesen për njëri-tjetrin më shumë se kurrë”, shpjegon Iddris Sandu, i cili filloi kodimin për Google në moshën 13 vjeçare. Dhe këtu qëndron problemi.

Ai shton, “Individët kujdesen për njerëzit ndërsa korporata dhe kompanitë jo.” Bizneset fiksohen pas numrave ndërsa injorojnë njerëzit që përfaqësojnë ato numra. “Përfaqësimit thjesht duhet t’i jepte akses në platformat që nuk ishin krijuar për të filluar”, thotë Sandu, i cili tashmë në moshën 23 vjeçare, është themeluesi i ethosDNA. “Unë po luftoj për një mendim, po luftoj që të konsiderohem për diçka që teknikisht nuk duhet të jetë përfshirëse për të filluar.”

“Tani, më shumë se kurrë, shkëputja është e dukshme.”Sandu konsiderohet si një nga futuristët më të talentuar të kohës sonë, pasi është nderuar në Shtëpinë e Bardhë për arritjet e tij në moshën 15 vjeçare pas praktikës së tij në Lockheed Martin dhe Boeing një vit më parë.

Ndërsa shumë studentë të shkollës së mesme ishin në mbrëmje, Sandu kaloi pjesën e mëvonshme të viteve të tij të adoleshencës duke zhvilluar programe STEM me Qytetin e Los Angeles dhe duke krijuar algoritme për Instagram. Sandu shpjegon se ndjeshmëria dhe shpirtërorja janë gjithmonë një forcë udhëzuese në përpjekjet e tij dhe përfundimisht e çojnë atë të nisë SpatiaLABS, një agjenci krijuese gjithëpërfshirëse e njohur për bashkëpunimet e saj ikonike, duke përfshirë një iniciativë të fundit me Facebook dhe Lebron James’s Promise School për muajin e Black History.

“Shifrat nuk gënjejnë“, vazhdon më tej, në lidhje me rëndësinë e intuitës në vendimmarrje. “Por vlera e numrave luhatet, dhe kjo është ajo që njerëzit nuk e kuptojnë”. Thënë një mënyrë tjetër, vetëm duke përdorur të dhënat, numrat dhe analizën për të vendosur dhe marrë vendime në mënyrë të pashmangshme sjellin largim natyrshëm nga njerëzimi dhe pjesa e punës.

Intuita është, ndoshta, gjëja më e afërt që ne kemi për t’ia dale vetë. Dhe suksesi shpesh varet se sa është i gatshëm një person ta dëgjojë intuitën, edhe kur të tjerët këshillojnë kundër. Ashtu si ndjeshmëria shton një nivel më të thellë të mirëkuptimit dhe dhembshurisë për një biznes ose produkt, intuita ofron depërtim dhe udhëzime specifike për përvojën gjatë procesit të krijimit. “Sipërmarrësit duan të studiojnë metrikën dhe të harrojnë pikën kryesore shpirtërore”, këmbëngul Sandu.

“Po e kufizoni vlerën tuaj të brendshme duke mos iu nënshtruar vullnetit të ndjeshmërisë”. Ne duhet të jemi në gjendje të ekzistojmë në hapësirën e audiencës sonë të synuar, të gjejmë kohë për të ndjerë vërtet ato molekula mendore dhe emocionale që vazhdimisht dridhen brenda asaj hapësire dhe nga ajo të formulojmë një produkt ose shpikje që vepron në mënyrë aktive drejt përmirësimit të asaj eksperience, asaj ekzistence. E drejta është lidhja që sjell ndjeshmërinë në sipërmarrje.

Bota jonë bërtet me problemet, pabarazitë dhe padrejtësitë në dukje të pafundme që janë injoruar për shumë kohë, dhe ata që preken më shumë nga këto çështje duhet të dëgjohen për t’u kuptuar. Ato duhet të jenë pjesë e dialogut. Ne jo vetëm që duhet të jemi të gatshëm të përshtasim filozofitë tona, por ta bëjmë atë me shpejtësi, me qëndrueshmëri të palëkundur, në mënyrë që të katapultojmë ndryshime të vërteta dhe autentike.

Nga koncepti te prototipi, te përsëritja, deri në prezantimin dhe marketingun e një produkti përfundimtar, ku udhëtimi i bërë është i hartuar mirë dhe i ndjekur verbërisht. Sidoqoftë, ndjeshmëria na inkurajon të shohim në një fushë të re dhe të pasurojmë filozofinë, mbi të cilën bazohen të gjitha vendimet që ndodhin brenda procesit. Dhe nëse empatia është themeli mbi të cilin bëhet, më shumë sesa analitika, është gjithashtu fuqia që e shtyn idenë përpara.

Burimi: ENTREPRENEUR & businessmag.al

Artikuj të ngjashëm

Lini një përgjigje

Qëndro i lidhur

11,003FansaPëlqeje
10,700NdjekësitNdiq
- Advertisement -

Artikujt e fundit