17 C
Albania
Sun, 16 May, 2021

Covid-19 dhe antitrupat: Çfarë dimë për imunitetin?

Nuk janë vetëm antitrupat që neutralizojnë Sars-Cov-2. Kontributi i limfociteve T është gjithashtu i rëndësishëm kundër viruseve. Çdo gjë që dimë për kujtesën imunologjike dhe imunitetin…

Pas Covid-19 a është imuniteti i përhershëm? Sa zgjasin antitrupat? Në mungesë të tyre, si na mbron sistemi imunitar?

Shumë kërkime janë përqendruar në aftësinë e sistemit tonë të mbrojtjes për të kapur dhe eliminuar virusin. Ato që përbëjnë maksimumin e lajmeve kanë të bëjnë pikërisht me antitrupat. Në realitet, megjithatë, imunoglobulinat nuk janë aspak mjeti i vetëm që kemi për të luftuar infeksionin. Rezultati i një përgjigje të mirë varet shumë nga kombinimi i disa mekanizmave: përgjigja e antitrupave dhe ai i ndërmjetësuar nga qelizat T. Këtu është ajo që dimë për rolin e sistemit imunitar në përgjigje të Sars-Cov-2.

Molekularët, serologjikët dhe antigjenikët : të gjitha testet për Covid-19

Kur trupi ynë bie në kontakt me një agjent të jashtëm potencialisht të dëmshëm, ai prodhon një reaksion imunitar të përbërë nga dy faza: faza jospecifikuese – tashmë e pranishme në lindje dhe jo e varur nga takimet e mëparshme – dhe ajo specifike – e drejtuar pikërisht kundër atij agjenti specifik të jashtëm. Kjo e fundit ndërmjetësohet në thelb nga dy lloje të qelizave: limfocitet B dhe limfocitet T.

Roli i limfociteve B

Në prani të baktereve dhe viruseve patogjene, limfocitet B fillojnë të prodhojnë antitrupa (Ig, imunoglobulina) që synojnë neutralizimin e pushtuesit. Ndërsa IgM prodhohet gjatë infeksionit, IgG rrit sasinë e tij qarkulluese në gjak me kalimin e kohës. Ata janë të ashtuquajturit antitrupa neutralizues, imunoglobulinat e afta të lidhen me virusin duke e neutralizuar atë. Antitrupat, prania e të cilëve në gjak, edhe pasi sëmundja ka mbaruar, lejojnë të përgjigjen në mënyrë efektive në rastin e një ekspozimi të dytë. Sipas studimeve më të fundit në dispozicion, sasia e antitrupave neutralizues në pacientët e rikuperuar nga Covid-19 zvogëlohet pas disa muajsh. Por kini kujdes të mendoni se një infeksion i ri do të fillojë gjithçka nga e para. Për fat të mirë, edhe në mungesë të antitrupave neutralizues në qarkullim, ka limfocite B të kujtesës, qeliza të afta të sekretojnë antitrupa neutralizues përsëri në sytë e patogjenit që haset në të kaluarën.

Roli i limfociteve T

Por përgjigja e antitrupave nuk është e vetmja përgjigje specifike kundër një patogjeni. Ashtu si antitrupat, ekziston përgjigja e ndërmjetësuar nga qelizat T. Këto limfocite, në fakt, ndryshe nga qelizat B përgjegjëse për prodhimin e imunoglobulinave, kanë detyrën precize të njohin qelizat e infektuara nga virusi. Kjo ndodh sepse këto të fundit, kur virusi është i pranishëm, ekspozojnë në sipërfaqen e tyre një lloj “shenje” që tregon infeksionin e ndodhur. Në këtë mënyrë limfocitet T mund t’i njohin ato, t’i lidhin dhe t’i eliminojnë ato. Kjo gjithashtu ndodh në rast të infeksionit Sars-Cov-2. Ashtu si me limfocitet B, limfocitet T të kujtesës gjithashtu ekzistojnë. Kjo është arsyeja pse – dhe kjo është gjithashtu e zakonshme për koronavirusët e tjerë – është e arsyeshme të presim që pas një takimi të parë me patogjenin – pavarësisht nëse po zhvillon sëmundjen apo po vaksinohet – ne do të jemi në gjendje të përgjigjemi në mënyrë efektive kur biem në kontakt me virusin. Në rastin e Sars, për shembull, kjo kujtesë është e vjetër dhjetë vjet.

Burimi: Revista “Psikologjia” 

Artikuj të ngjashëm

Lini një përgjigje

Qëndro i lidhur

10,975FansaPëlqeje
10,700NdjekësitNdiq
- Advertisement -

Artikujt e fundit