20.5 C
Tiranë
HomeArgetimPsikologjiÇfarë është dashuria me të vërtetë?

Çfarë është dashuria me të vërtetë?

  1. Dashuria është një zgjedhje: Dashuria është e ndryshme nga dëshira, pasioni dhe emocionet e tjera që zakonisht zgjasin pak, por janë shumë intensive. Dashuria është një zgjedhje. Ne kemi zgjedhur të duam dikë dhe askush dhe asgjë nuk mund të na detyrojë të ndiejmë dashuri.
  2. Dashuria nuk është pasion: Dashuria nuk është një ndjenjë e tepruar. Nuk na çon të bëjmë gjëra të çmendura dhe nuk na nxjerr vetveten e keqe. Dashuria është një emocion që mund ta durojmë dhe zgjat përgjithmonë.
  3. Dashuria kërkon kohë për të krijuar: Dashuria mes dy njerëzve kërkon shumë kohë, besim dhe intimitet për të krijuar. Bazohet në kohën që kalojmë me partnerin për ta njohur atë, për të ndarë interesat dhe mendimet tona. Dashuria shfaqet kur e njohim tjetrin aq mirë sa e respektojmë atë për atë që është dhe e admirojmë.
  4. Dashuria do të thotë durim: Për ta dashur duhet të dimë ta duam veten, të jemi të durueshëm me ndjenjat tona dhe të tjerët. Ne nuk kemi nevojë të presim për një reagim të menjëhershëm ose hakmarrje, por vetëm t’i lëmë gjërat të shkojnë vetë.
  5. Dashuria kërkon punë: Duhen përpjekje dhe dy njerëz që punojnë çdo ditë për marrëdhënien e tyre. Kështu dashuria bëhet më e fortë dhe nuk dobësohet.
  6. Dashuria kërkon praninë tonë: Ne nuk mund ta duam dikë nga një distancë. Ne duhet të jemi pjesë e jetës së tyre, të dëgjojmë problemet e tyre, t’i ndihmojmë ata dhe të ofrojmë mbështetjen tonë. Dashuria e deklaron të tashmen fizikisht, emocionalisht, mendërisht dhe shpirtërisht.
  7. Dashuria është mirësi: Nëse dashuria juaj dhemb tjetrin, atëherë nuk është dashuri. Nëse e shtyp atë, krijon ndjenja të këqija ose situata, atëherë nuk është një dashuri e pjekur. Dashuria duhet të na bëjë të ndihemi të sigurt dhe të krijojmë stabilitet në jetën tonë.
  8. Dashuria nuk është egoiste: Kur e duam, ne ndalemi të kujdesemi vetëm për veten. Ne bëhemi një me njëri-tjetrin dhe funksionojmë me të si një entitet.
  9. Dashuria nuk është kurrë e përsosur: Dashuria ideale ekziston vetëm në kinema. Dashuria e vërtetë vjen me rutinë, telashe dhe mërzitje. Kompromisi është çelësi për një marrëdhënie të lumtur, ku ka dashuri.
  10. Dashuria kërkon angazhim: Gjithmonë do të ketë tundime, por kur dy njerëz janë të përkushtuar ta duan njëri-tjetrin, ata dinë ta bëjnë marrëdhënien e tyre të funksionojë. Dashuria e vërtetë nuk na lejon të pyesim veten nëse ‘ është dikush më I mirë’ për ne por vetëm kur kemi vendosur të ndajmë jetën tonë me një qenie njerëzore.

Nga Armand Muzhaqi

Qëndro me ne
14,000FansLike
10,779FollowersFollow
Më të lexuarat
Të tjera

Lini një koment