8 C
Albania
Sun, 18 April, 2021

Bateria dhe evolucioni!

Historia dhe Kohëzgjatja e Baterisë

Një bateri, e cila është në fakt një qelizë elektrike, është një pajisje që prodhon energji elektrike nga një reaksion kimik. Në një bateri me një qelizë, ju do të gjeni një elektrodë negative; një elektrolit, i cili kryen ione; një ndarës, gjithashtu një dirigjent jon; dhe një elektrodë pozitive.

Historia e baterisë ndër vite!

1748 – Benjamin Franklin fillimisht shpiku termin “bateri” për të përshkruar një sërë pllakash qelqi të ngarkuara.

1780 deri në 1786 – Luigi Galvani tregoi atë që ne tani e kuptojmë të jetë baza elektrike e impulseve nervore dhe siguroi themelin e kërkimit për shpikësit e mëvonshëm si Volta për të krijuar bateri.

1800 Voltaic Pile – Alessandro Volta shpiku Pile Voltaic dhe zbuloi metodën e parë praktike të gjenerimit të energjisë elektrike. Ndërtuar nga disqe alternative të zinkut dhe bakrit me copa kartoni të ngjyhet në shëllirë mes metaleve, Poli Voltic prodhoi rrymë elektrike. Arka metalike përçuese u përdor për të mbajtur elektricitetin në një distancë më të madhe. Pile voltai Alessandro Volta ishte e para “bateri qelqi me lagështi” që prodhoi një rrymë të besueshme dhe të qëndrueshme të energjisë elektrike.

1836 Daniell Cell – Pile Voltaic nuk mund të japë një rrymë elektrike për një periudhë të gjatë kohore. Anglisht, John F. Daniell shpiku qelizën Daniell që përdorte dy elektrolite: sulfate të bakrit dhe sulfate të zinkut. Qeliza Daniel zgjati më shumë se qeliza apo grumbull Volta. Kjo bateri, e cila prodhoi rreth 1.1 volt, u përdor për të pushtuar objekte të tilla si telegrafe, telefona dhe dyert e derës, mbeti popullore në shtëpi për më shumë se 100 vjet.

1839 Karburanti – William Robert Grove zhvilloi qelizën e parë të karburantit , e cila prodhoi energji duke kombinuar hidrogjenin dhe oksigjenin.

1839-1842 – Shpikësit krijuan përmirësime në bateri që përdorën elektroda të lëngshme për të prodhuar energji elektrike. Bunsen (1842) dhe Grove (1839) shpikuan më të suksesshmit.

1859 Rikuperueshme – shpikësi francez, Gaston Plante zhvilloi baterinë e parë praktike të ruajtjes së plumbit që mund të rimbusheshin (bateri dytësore). Ky lloj i baterisë përdoret kryesisht në makina sot.

1866 Leclanche Carbon-Zinc Cell – inxhinier francez, Georges Leclanche patentuar bateri qelizë me bateri të zinkut të karbonit-quajtur qelizë Leclanche. Sipas Historisë së Baterive: “Qelizat origjinale të George Leclanche u mblodhën në një enë poroze, elektroda pozitive përbëhej nga dioksidi mangan i grimcuar me pak karbon të përzier në. Pola negative ishte një kallam zinku. Katodi ishte i mbushur në tenxhere, dhe një kallam karbonit u fut për të vepruar si një koleksionist monedhash Anodi ose shufra e zinkut dhe tenxhere u zhytën pastaj në një solucion të klorurit të amonit. Lëngu veproi si elektrolit, duke depërtuar lehtë përmes kupës poroze dhe duke bërë kontakt me materialin katodë Lëngu veproi si elektrolit, duke depërtuar lehtë përmes kupës poroze dhe duke bërë kontakt me materialin katodë “. Georges Leclanche më pas e përmirësoi më tej dizajnin e tij duke zëvendësuar paste të kloridit të amonit për elektrolit të lëngshëm dhe shpiku një metodë për mbylljen e baterisë, duke shpikur qelizën e parë të thatë, një dizajn të përmirësuar që tani ishte i transportueshëm.

1881 – JA Thiebaut patentuar baterinë e parë me të dy electrode negative dhe tenxhere poroze vendosur në një filxhan zink.

1881 – Carl Gassner shpiku baterinë e parë të suksesshme komerciale të qelqtë të thatë (qeliza e zinkut-karbonit).

1899 – Waldmar Jungner shpiku baterinë e parë nikel-kadmium të rimbushur.

1901 Storage Alkaline – Thomas Alva Edison shpiku baterinë e magazinimit alkaline. Qeliza alkaline Thomas Edison kishte hekur si material anod (-) dhe oksid nikelik si material katodë (+).

1949 Bateri Alkaline-Manganese – Lew Urry zhvilloi baterinë e vogël alkaline në vitin 1949. Shpikësi po punonte për Co Battery Eveready në laboratorin e tyre kërkimor në Parma të Ohajos. Bateritë alkaline zgjasin pesë deri në tetë herë për aq kohë sa qelizat e zinkut të karbonit, paraardhësit e tyre.Qelizat diellore të vitit 1954 – Gerald Pearson, Calvin Fuller dhe Daryl Chapin shpikën baterinë e parë diellore . Një bateri diellore konverton energjinë e diellit në energji elektrike. Në vitin 1954, Gerald Pearson, Calvin Fuller dhe Daryl Chapin shpikën baterinë e parë diellore. Shpikësit krijuan një sërë rripësh të silikonit (secila në lidhje me madhësinë e një sharre), vendosën ato në rrezet e diellit, kapën elektronet e lirë dhe i kthyen ato në rrymë elektrike . Laboratorët Bell në Nju Jork njoftuan prodhimin prototip të një bateri të re diellore. Bell kishte financuar studimin. Prova e parë e shërbimit publik të Baterisë Solar Bell filloi me një sistem zgarë telefonik (Americus, Gjeorgji) më 4 tetor 1955.

1964 – Duracell është inkorporuar.

Artikuj të ngjashëm

Lini një përgjigje

Qëndro i lidhur

10,969FansaPëlqeje
10,700NdjekësitNdiq
- Advertisement -

Artikujt e fundit