20.7 C
Albania
Tue, 18 May, 2021

Ankthi i thirrjes me video ekziston vërtet!

Për miliona njerëz në të gjithë botën, pandemia ka qenë sinonim i punës së zgjuar. Dhe puna e zgjuar, nga ana tjetër, është bërë sinonim i thirrjeve video.

Nëse jeni një nga ata që nuk mund të marrin më Zoom, Meet, Skype dhe platforma të tjera të ngjashme, dijeni që shkenca është në anën tuaj dhe ka pastruar zyrtarisht një sindromë të riemëruar” lodhje zoom”, domethënë stresin e videokonferencës.

Një studim i kryer nga studiuesit në Universitetin e Stanfordit në të vërtetë ka identifikuar të ashtuquajturin “ankthi i pasqyrës” si një nga elementët kryesorë përgjegjës për lodhjen . Në fakt, duket se të qenit i detyruar të shohim njëri-tjetrin në thirrje për disa orë në ditë ka ndikime të prera negative në trurin tonë.

Hulumtimi u krye duke administruar një pyetësor për 10,322 njerëz dhe tregoi se stresi i videos prek gratë më shumë sesa burrat: 13.8% e grave që morën pjesë në studim klasifikuan thirrjet video si shumë ose jashtëzakonisht të lodhshme.

Studimet e kryera në të kaluarën kishin treguar tashmë se si gratë, kur duken në pasqyrë, priren të përqendrojnë shikimin e tyre te vetja më shumë se burrat. Dhe platformat e videokonferencave duket se e çojnë këtë trend në ekstreme, duke rritur vetë-ndërgjegjësimin e pjesëmarrësve për imazhin e tyre dhe duke favorizuar lindjen e mendimeve negative. Në planin afatgjatë e gjithë kjo përkthehet në stres dhe lodhje.

Lodhja  gjithashtu duket se prek më shumë njerëzit e rinj dhe më të shqetësuar.

FIKENI KAMERËNN. Por, a ka mjete shëruese kundër këtij problemi që në një të ardhme të afërt mund të jenë gjithnjë e më të përhapura, duke prekur jo vetëm njerëzit që punojnë, por edhe të rinj dhe shumë të rinj në moshë shkollore?

Megjithëse ka ende pak studime mbi këtë temë, sipas studiuesve mund të jetë ide e mirë të organizoni ditë pune pa thirrje video ose të mbani takime në modalitetin vetëm audio, me kamerën të fikur.

“Pandemia po transformon botën dhe mënyrën e punës: në të ardhmen, format hibride të punës do të jenë të përhapura dhe është e nevojshme të shfrytëzohen në maksimum avantazhet e videokonferencës, ndërsa në të njëjtën kohë të përpiqen të përmbajnë kostot psikologjike” , përfundojnë ekspertët.

Artikuj të ngjashëm

Lini një përgjigje

Qëndro i lidhur

11,015FansaPëlqeje
10,700NdjekësitNdiq
- Advertisement -

Artikujt e fundit