8 C
Albania
Sun, 18 April, 2021

9 Shenjat që dikush po përpiqet t’ju manipulojë psikologjikisht

Përgatiti: Esmeralda Birçaj, eksperte e shëndetit mendor 

Mund të jetë jashtëzakonisht e vështirë të njihet manipulimi psikologjik, veçanërisht kur ju ndodh. Menaxherët janë të mirë në atë që bëjnë dhe sjellja e tyre abuzive investohet në mënyra që sigurojnë kohëzgjatjen dhe përsëritjen e saj. Sipas profesorit Preston Ni, manipulimi psikologjik mund të vërehet kur “Një person përdoret për përfitimin e një tjetri. Shfrytëzuesi qëllimisht krijon një çekuilibër të fuqisë dhe shfrytëzon viktimën deri sa t’u shërbejë nevojave të tij”.

Dëgjoni intuitën dhe instinktin tuaj, por gjithashtu shikoni listën më poshtë për të identifikuar karakteristikat e mundshme që tregojnë manipulimin psikologjik.

1.“Më trego ti më parë”

Shfrytëzuesit psikologjikë janë si shitësi, në kuptimin që ata përdorin një “pikë referimi” dhe një “perspektivë” për të mësuar së pari mendimin dhe sjelljen tuaj, përpara se të zgjidhin me kujdes se si të përgjigjen (dhe manipuluar).

Menaxherët kanë tendencë ta ndjekin shpesh këtë taktikë, por është e rëndësishme që ju të refuzoni të merrni pjesë në lojën e tyre për të shmangur manipulimet.

2.Njohuri të rreme

Të dhënat dhe statistikat janë të vlefshme, por vetëm kur ato janë të vërteta dhe mund të konfirmohen. Është në rregull t’i jepni hapësirë dikujt që të bëjë disa gabime, por nëse ato që thonë ose pretendojnë çdo herë rezultojnë të pavërteta, është më mirë të mos besoni asgjë që ata thonë – për shëndetin tonë mendor.

3.Ose pretendojnë se nuk e dinë ose nuk e kuptojnë

Injoranca u lejon njerëzve manipulues të pretendojnë se nuk dinë, në mënyrë që të mund të mbajnë sekret gënjeshtrat ose mashtrimet e tyre; prandaj, mos i konsideroni ata të pafajshëm.

Për një herë, ka kuptim t’u jepni atyre disa mundësi, por ju duhet t’i kushtoni vëmendje sjelljes së tyre menjëherë pas kësaj për t’u siguruar që ata nuk ju mashtrojnë. Nëse dikush ju mashtron një herë, është e vështirë t’i besoni atyre përsëri derisa t’ju bindin se ata kanë ndryshuar (bazuar në vëzhgimet dhe pyetjet tuaja afatgjata). 

4.Presioni dhe vendimet e detyruara

Vendimet e nxituara shpesh janë të pallogaritshme, impulsive dhe jo të mençura, kjo është arsyeja pse njerëzit manipulues preferojnë të sfidojnë bashkëbiseduesit e tyre për t’iu përgjigjur pyetjeve të tyre shpejt dhe drejtpërdrejt.

Në këto situata, shumica e njerëzve ka të ngjarë të pajtohen me atë që të tjerët duan ose thjesht heqin dorë nga dëshirat e tyre.

Nëse nuk është aspak çështje e jetës dhe e vdekjes, mendoni me kujdes për rrethanat, zgjedhjet dhe motivimet para se të vendosni se cili është këndvështrimi juaj dhe çfarë synoni të bëni.

5.Mjedisi

Shfrytëzuesit psikologjikë mund të insistojnë që t’i takoni në një moment të caktuar në një kohë të caktuar dhe do të gjejnë ndonjë justifikim për t’ju bindur të bëni ashtu siç kishin planifikuar.

Nëse takoheni diku që nuk keni qenë kurrë më parë, por është një vend i njohur për personin tjetër, ai do të jetë i qetë dhe do të ketë pozicion të favorshëm, do të ketë përparësinë. Mbani në mend këtë dhe mos lejoni që ata të përfitojnë nga situata.

6.Fajtor

Vërejtjet pasive – agresive janë zakonisht mënyra të efektshme për ta bërë dikë të ndjehet i penduar – edhe kur nuk ka asnjë arsye për t’u ndjerë në atë mënyrë.

Kur kjo përsëritet pa pushim, ajo çon në stres, një veçori që lehtëson njerëzit manipulues. Kuptoni modelin e tyre.

7.Shtrëngim

Nëse dyshoni se një person i veçantë po përpiqet t’ju bindë për diçka pothuajse çdo herë që bashkëveproni/ndërveproni me të, kjo është një shenjë e fortë që ai mund të jetë një person manipulues.

8.Zemërimi

Aktet agresive, siç është përdorimi i gjuhës së keqe apo edhe përdorimi i forcës fizike, janë shenja të qarta se dikush është manipulues. Mos e toleroni këtë sjellje dhe kërkoni ndihmë nëse dëshmoni një incident të tillë me dhunë verbale dhe / ose fizike.

9.Heshtja

Shumë herë, njerëzit manipulues nuk pranojnë t’u përgjigjen thirrjeve telefonike, mesazheve me tekst, e-mail-it ose madje edhe bisedave fizike, pasi kjo u jep atyre kontrollin dhe fuqinë që ata dëshirojnë.

Nëse keni vërejtur që dikush po përdor këtë teknikë tek ju, thjesht ndaloni të përpiqeni t’i kontaktoni ata dhe t’u kushtoni kohën dhe energjinë tuaj gjërave më pozitive dhe prodhuese.

Burimi: Revista “Psikologjia”

Artikuj të ngjashëm

Lini një përgjigje

Qëndro i lidhur

10,969FansaPëlqeje
10,700NdjekësitNdiq
- Advertisement -

Artikujt e fundit