20.7 C
Albania
Tue, 18 May, 2021

5 mënyra për t’u bërë më të vetëdijshëm për veten

Në 2021, ne jemi duke u përqendruar në gëzim. Pas vitit që kemi pasur, kultivimi dhe festimi i momenteve të vogla të lumturisë janë thelbësore për mirëqenien e qëndrueshme. Në javët e ardhshme, ne do të qeshim, do të përjetojmë gjëra të reja dhe do të rimodelojmë aspektet bajate të jetës së përditshme.

Si fëmijë, gëzimi mund të duket i pakufishëm. Por ndërsa plakemi, është e lehtë të bëhesh i lodhur. Shumë prej nesh humbin ndjenjën e mrekullisë dhe frikës që kemi pasur dikur për botën. Ne bëhemi të ngulitur në punë, të shpërqendruar nga teknologjia dhe me kalimin e kohës, mund të humbasim një ndjenjë të vetvetes.

Hulumtimet kanë treguar se ndjenja e vetë-ndërgjegjësimit është një mjet i dobishëm për të luftuar shqetësimet psikologjike. Një studim në Revistën Evropiane të Psikologjisë thotë, “Rëndësia e vetë-ndërgjegjësimit shkon përtej mirëqenies dhe shëndetit mendor, duke përfshirë ndikime thelbësore në funksionimin e përditshëm”.

Jo vetëm që përmirëson performancën në detyrat e përditshme, por madje mund të ulë rrezikun e stresit. Mendoni për këtë: Sa më shumë që të bëheni të vetëdijshëm për veten, aq më shumë ka të ngjarë të bëni pushimet e nevojshme dhe të prireni për nevojat tuaja në një mënyrë restauruese.

“Vetë-ndërgjegjësimi dhe vëmendja shoqërohen me shkallë më të larta të besimit, lumturisë dhe mirëqenies së përgjithshme”, thotë këshilltari profesional Roseann Capanna-Hodge. “Kur jeni më të organizuar emocionalisht, keni më shumë hapësirë mendore për të mendime krijuese dhe pozitive dhe jeni më të adaptueshëm ndaj ndryshimeve në jetë”.

Procesi i të mësuarit për veten mund të jetë vërtet argëtues. Nëse zënia ose kaosi i botës ju ka shkëputur nga qëllimi dhe gëzimi juaj, këtu janë disa mënyra për t’u rilidhur:

  1. Qëndro i qetë dhe dëgjo.

Të jesh akoma është hapi i parë për t’u bërë i vetëdijshëm dhe mund të jetë edhe më i vështiri. “Ne shpesh bëjmë jetë kaq të ngarkuara saqë nuk ngadalësojmë sa duhet për t’u lidhur me veten, por kur e bëjmë këtë, trupi ynë mund të na tregojë kaq shumë”, thotë Capanna-Hodge.

Kaloni të paktën pesë minuta çdo ditë në mendimet tuaja, duke dëgjuar frymën tuaj dhe duke u bërë i vetëdijshëm për trupin tuaj. “Të qenit i vetëdijshëm për ato që vijnë në ato momente dhe në jetën tonë të përditshme, na ndihmon të jemi më të bazuar dhe të lidhur me të tjerët,” shpjegon ajo.

Nëse ulja është e vështirë për ju, merrni parasysh meditimin e lëvizjes, pa teknologjinë. Kjo do të thotë se nuk ka libra audio, podkaste, muzikë ose telefonata – vetëm ti dhe natyra. Gazetaria është një mënyrë tjetër efektive për të reflektuar me vetveten. Cilëndo metodë që zgjidhni, sigurohuni që t’i lini mendimet të kalojnë përmes jush pa gjykim ose ndërhyrje. Thjesht dëgjoni.

  1. Bëni një test personaliteti.

Pavarësisht nëse është Enneagram, treguesi i tipit Myers-Briggs (MBTI), ose një kuiz për intversionin kundrejt ekstroversionit, testet e personalitetit mund të jenë një mënyrë argëtuese dhe e dobishme për të kuptuar punën tuaj të brendshme. “Testet e personalitetit mund të sigurojnë depërtim mbi atë që jeni dhe si lidheni me të tjerët, pikat e forta dhe të dobëta dhe cilat janë pëlqimet dhe mospëlqimet tuaja”, thotë Capanna-Hodge. “Një nga tiparet më të mira të një testi personaliteti është mënyra se si merrni më mirë informacion, i cili mund të jetë i vlefshëm në marrëdhëniet personale dhe profesionale”.

Thjesht përpiquni të mos i merrni rezultatet shumë seriozisht. Ndërsa testet e personalitetit mund të jenë pika të dobishme udhëzuese, ato gjithashtu mund të çojnë në stereotipizim të dëmshëm. “Nga shtëpia ose puna, stereotipizimi i njerëzve, bazuar në racën, kulturën, gjininë ose llojin e personalitetit të tyre, do të çojë në mënyrë të pashmangshme në të gjitha llojet e pasojave të tmerrshme,” tha praktikanti i Enneagram, Ryan Lui.

  1. Shikoni gjuhën tuaj të dashurisë.

Pesë gjuhët e dashurisë (fjalët e pohimit, koha cilësore, marrja e dhuratave, veprimet e shërbimit dhe prekja fizike) u zhvilluan nga Gary Chapman si një mënyrë për të përshkruar se si njerëzit japin dhe marrin dashuri.

“Ne të gjithë mund të kemi lidhje me shumicën e këtyre gjuhëve, por secili prej nesh ka një që e flet më shumë,” tha terapistja e martesës dhe familjes Sunny Motamedi. Të dini se cilën flisni më shumë mund të ushqejë marrëdhënien intime duke ndihmuar një partner të kuptojë më mirë nevojat tuaja.

  1. Gërmoni në shenjën tuaj të astrologjisë.

Keni lexuar ndonjëherë për horoskopin tuaj dhe keni humbur? Ndoshta ju keni memorizuar shenjën tuaj të yllit, por nuk keni bërë një zhytje më të thellë në shenjën tuaj në rritje, elementin tuaj astrologjik ose atë që do të thotë gjithçka në të vërtetë.

  1. Merrni parasysh terapinë.

“Ndalimi i mendimeve të padëshiruara, negative dhe ndërhyrëse është një përbërës kritik i të mësuarit për të dashur veten. Zëri ynë i brendshëm është shpesh kritiku ynë më i ashpër, por ne mund të mësojmë të flasim përsëri dhe ta thyejmë atë lak negativ,” thotë Capanna-Hodge.

Ky proces mund të jetë më i vështirë për disa se të tjerët, veçanërisht ata që merren me probleme të shëndetit mendor. Gjetja e një terapisti për t’ju ndihmuar të bëheni më të vëmendshëm, të vetëdijshëm për veten dhe t’ju sigurojë mjetet për të thyer modelet negative mund të jetë e dobishme nëse praktikat e tjera nuk duket se po funksionojnë, ose keni nevojë për mbështetje shtesë. “Duhet kohë dhe praktikë të bëhesh më i lidhur dhe i vetëdijshëm për veten, por çdokush mund ta arrijë atë”,- përfundon Capanna-Hodge.

Burimi: Revista “Psikologjia” & https://www.mindbodygreen.com/

Artikuj të ngjashëm

Lini një përgjigje

Qëndro i lidhur

11,015FansaPëlqeje
10,700NdjekësitNdiq
- Advertisement -

Artikujt e fundit