4 Teknika për ta çliruar veten nga dhimbjet e qafës pa ndihmën e askujt

0
23

Nëse keni pasur ndonjëherë një dhimbje në qafë, e dimë se si ndjeheni: një minutë jeni mirë, dhe një moment më pas nuk mund të lëvizni as kokën. Duket se asgjë nuk mund të ju shpëtojë nga kjo torturë, përveç një masazhi të mirë.

Nëse askush nuk është afër jush për t’ju lehtësuar, mos u mërzitni – mund ta bëni vetë! Dhe pjesa më e mirë e saj është se do t’ju duhen vetëm duart dhe një peshqir.

Ne kemi zgjedhur disa teknika të vetë-masazhit për lehtësimin e dhimbjes në qafë, dhe shpresojmë se do t’ju ndihmojë më mirë. Dhe mos harroni pikën tonë të bonusit!

Masazh me peshqir

Një masazh me peshqir mund t’ju ndihmojë të zhbllokoni muskujt e ngushtë të qafës dhe të riktheni lëvizshmërinë. Në të njëjtën kohë, një peshqir është i butë dhe nuk do t’ju lejojë të bëni shumë presion në qafë dhe ta dëmtoni atë.

Vendoseni peshqirin pas qafës. Merrni fundin e majtë të peshqirit me dorën e djathtë dhe tërhiqeni poshtë gjoksit. Merrni fundin e djathtë të peshqirit me dorën tuaj të majtë dhe tërhiqeni atë lart dhe në të majtë përgjatë ballit, në mënyrë që koka juaj të kthehet në të majtë pas peshqirit siç tregohet në foton më lart.

Bëni disa lëvizje, duke e kthyer kokën në të majtë dhe duke lëshuar presionin. Përsëriteni në anën tjetër. Sigurohuni që nuk po e tërhiqni peshqirin me shumë forcë dhe mos bëni lëvizje të mprehta.

Vendoseni peshqirin pas qafës. Tërhiqeni peshqirin përpara me të dy duart, duke ushtruar presion të lehtë në qafë. Ngadalë kthejeni kokën në të majtë dhe mbajeni këtë pozicion për disa sekonda.

Ngadalë ktheni kokën në të djathtë dhe mbajeni këtë pozicion për disa sekonda. Vazhdoni të tërheqni peshqirin përpara ndërsa bëni kthesat. Sigurohuni që nuk po e tërheqni peshqirin shumë dhe nuk po bëni ndonjë lëvizje të mprehtë.

Masazhi i muskujve të qafës së pasme

Vendoseni dorën e majtë në muskulin e qafës që ndodhet prapa veshit të majtë, siç tregohet në foton më lart. Me pëllëmbë të gishtave aplikoni pak presion të butë në zonë. Ngadalë kthejeni kokën në të djathtë ndërsa aplikoni presionin.

Sigurohuni që gishtat tuaj të mos lëvizin dhe që është vetëm koka juaj që po lëviz. Përsëriteni në anën tjetër. Përsëriteni ciklin disa herë derisa të ndjeni lehtësim.

Me gishta, masazhoni të njëjtën zonë me lëvizje të butë rrethore për të rritur rrjedhën e gjakut dhe për të çliruar tensionin.

Shtrydhja e muskujve anësorë

Uluni me shpinën drejt. Vendosni pëllëmbët në anët e qafës. Sillni kokën pak nga mbrapa dhe lëreni të zbresë butësisht në të majtë. Shtrydhni muskujt e majtë të qafës në mënyrë që ata të ndjehen të tendosur, por këndshëm.

Atëherë lëreni kokën butësisht të bjerë në të djathtë. Tani shtrydhni muskujt e pjesës së tjathtë të shpinës dhe qafës. Vazhdoni të shtrydhni muskujt e anës së djathtë dhe të majtë duke filluar nga fundi i qafës dhe ngadalë duke ecur lart.

Masazh i muskujve sub-oksipital

Muskujt e ngushtë dhe të mbyllur nënokipital mund të sjellin dhimbje koke, marramendje dhe madje edhe të vjella. Për çlirimin e këtyre muskujve ndjeni zonën e butë pikërisht nën kockën e kraniumit tuaj, siç tregohet në foton më lart. Me të dy duart, bëni presion të butë në muskujt subokipitalë në anën e djathtë dhe të majtë të qafës. Mblidhni kokën mbrapa dhe vazhdoni të bëni presion me gishta.

Drejtoni ngadalë mjekrën drejt gjoksit dhe, ndërsa ulni kokën, lëvizni gishtat lart, duke sjellë në lëvizje dorën e majtë dhe të djathtë dhe vazhdoni të aplikoni presion. Detyra juaj është të ndani dhe “hapni” muskujt subokipital dhe të zvogëloni ngushtësinë e tyre. Përsëriteni ciklin disa herë dhe sigurohuni që të mos ndjeni dhimbje ndërsa bëni këtë vetë-masazh.

Shtrirjet përpara dhe anësore

Qëndroni ose uluni me shpinë drejt. Tërhiqeni mjekrën tuaj drejt gjoksit, duke përkulur kokën përpara derisa të ndjeni një shtrirje të butë në pjesën e prapme të qafës. Mbajeni pozicionin për disa sekonda dhe ngrini kokën lart. Ju mund të shtoni pak presion dhe të rritni shtrirjen duke tërhequr butësisht kokën poshtë me duart tuaja, siç tregohet në foton më lart.

Qëndroni ose uluni me shpinë drejt dhe relaksoni shpatullat. Butësisht uleni veshin e majtë në shpatullën e majtë derisa të ndjeni një shtrirje të këndshme në anën e djathtë të qafës. Sigurohuni që krahu juaj i kundërt të mbahet ulur. Mbajeni pozicionin për disa sekonda dhe ngrini kokën lart. Përsëriteni në anën tjetër.

Ju mund të shtoni pak më shumë presion dhe të ndjeni më shumë shtrirje nëse kapni kokën me dorën tuaj dhe butësisht tërhiqi kokën poshtë në anë.

Sigurohuni që nuk po e teproni me qafën pasi mund të shkaktojë dhimbje dhe siklet.

Teknikat e vetë-masazhit dhe shtrirjes që sapo ju kemi thënë e kanë provuar veten të jenë efektive në shumë njerëz. Sidoqoftë, nëse nuk mendoni se vetë-masazhi dhe mjetet e tjera juridike ju ndihmojnë për të lehtësuar dhimbjen, ose nëse dhimbja përkeqësohet me kohën, është më mirë të vizitoni një mjek dhe të kërkoni trajtim profesional.

Lini një përgjigje