11.5 C
Tiranë
KryefaqjaKëshilla4 hapa thelbësorë për të trajtuar xhelozinë në marrëdhënien tuaj

4 hapa thelbësorë për të trajtuar xhelozinë në marrëdhënien tuaj

Xhelozia, e njohur ndryshe si përbindëshi me sy të gjelbër, merr një vrull të keq kur bëhet fjalë për emocionet sepse mund të shpërfillet si një “emocion sipërfaqësor”. Ndërsa më së shpeshti lidhet me marrëdhëniet romantike, xhelozia mund të shfaqet në një mjedis profesional, brenda miqësive, familjes dhe gjetkë. Në vend që ta përshkruani xhelozinë si një emocion “të vogël”, konsiderojeni atë si një mundësi për të përmirësuar inteligjencën tuaj emocionale duke njohur, kuptuar dhe menaxhuar emocionet tuaja.

Shumica e njerëzve ngatërrojnë ndjenjat e xhelozisë me ndjenjat e zilisë. Dallimi është se kur përjetoni xhelozi, ju e shihni një person ose send si një pengesë që ju të merrni dashuri, vëmendje, dashuri, etj. Krahasuar me zilinë, ju dëshironi të fitoni diçka që ka një person tjetër. Bazuar në atë përkufizim, është e mundur që nëse ndiheni xheloz, ky mund të jetë një tregues i një nevoje të mundshme emocionale të paplotësuar dhe të pashprehur brenda marrëdhënies tuaj.

Kur ndesheni me ndjenja xhelozie, reagimi juaj i zorrëve mund të jetë të shtyni ndjenjat tuaja në anën tuaj ose të nxitoni përmes tyre sepse ndiheni të pakëndshëm. Fatkeqësisht, ta bësh këtë është një dëm për veten. Unë rekomandoj që ta bëni ngadalë dhe t’i lejoni vetes të përpunojë të gjitha gjërat, sepse çdo emocion,  madje edhe xhelozia, mund të përpunohet në mënyrë më të shëndetshme.

Ja katër hapa për t’u marrë me ndjenjën e xhelozisë:

 1. Pranoni se po përjetoni xhelozi.

Pastroni ajrin duke thënë: Të pranosh se je xheloz nuk të bën njeri të keq! Xhelozia është pjesë e gamës së gjerë të emocioneve që njerëzit do të përjetojnë në një moment në jetën e tyre. Mohimi i faktit që jeni xheloz mund t’ju vendosë potencialisht në një cikël të mohimit të vazhdueshëm të ndjenjave tuaja.

Merrni parasysh për një moment: Cilat janë disa pengesa të mundshme për të pranuar se jeni xheloz?

 • A mendoni se të qenit xheloz nuk është i pranueshëm shoqërisht?
 • A ka ndonjë ndjenjë turpi të lidhur me ndjenjën e të qenit xheloz?
 • A shkakton kjo ndjenja të pafuqisë në lidhje me situatën?
 • A ju bën kjo të ndiheni një person i keq?

Të qenit i sinqertë me veten se ku jeni emocionalisht heq një pengesë shtesë. Kur merrni një moment për të pranuar atë që ndjeni, arrini në:

 • Konfirmoni veten se mendimet dhe ndjenjat tuaja janë të gjitha të rëndësishme
 • Nuk harroni se emocionet tuaja kanë nevojë për kohë dhe hapësirë që të përpunohen
 1. Identifikoni nevojat tuaja të pashprehura dhe të paplotësuara.

Kjo pjesë mund të jetë e pakëndshme sepse duhet të ushtroni dobësi brenda vetes. Me xhelozinë që përfshin një palë të tretë, unë sugjeroj të bëni një vetëvlerësim për t’ju ndihmuar të analizoni ngatërresën e emocioneve. Ju nuk doni të veproni sipas supozimeve ose të gjeni veten duke gërryer përvojat e kaluara dhe pastaj t’i projektoni ato në marrëdhënien tuaj aktuale.

Vetëvlerësimi mund të jetë aq i thjeshtë sa t’i bëni vetes pyetjet e mëposhtme:

 • Çfarë më thotë emocioni?
 • Ku ndihem e padukshme në këtë marrëdhënie?
 • Çfarë nuk po marr më nga kjo marrëdhënie që besoj se ky person ose send tjetër po merr tani?
 • Çfarë besoj se po humbas?

Përgjigjja me sinqeritet e këtyre pyetjeve mund të zbulojë nevojat e paplotësuara për të cilat mund të mos keni menduar t’i komunikoni. Me këtë vetëdije të re mund të vendosni se si dëshironi të ecni përpara në përgjigje të ndjenjave tuaja.

 1. Bëni punën e riparimit me personin (at) përkatës.

Kini parasysh pse, kur dhe me kë po ndani ndjenjat tuaja. Gjëja e fundit që dëshironi të bëni është t’i përkeqësoni gjërat duke folur me personin që e perceptoni si arsye që potencialisht po humbni vëmendjen dhe dashurinë në marrëdhënien tuaj. Në vend që të shkoni tek personi me të cilin jeni në një lidhje dhe të ndani emocionet tuaja, ju po ndërtoni intimitet dhe lidhje emocionale përmes cenueshmërisë.

Transmetimi i faktit se ndiheni xheloz dhe doni të kaloni përtej hedh dritë mbi ato nevoja të pashprehura dhe të paplotësuara dhe lejon që marrëdhënia të përmirësohet dhe shërohet përmes transparencës suaj. Nëse jeni jashtë praktikës, këtu është një shembull se si mund të filloni bisedën:

“Dua të ndaj me ju hapësirën emocionale në të cilën jam edhe pse është e pakëndshme për mua. Po përjetoj pak xhelozi kur vërej [identifiko burimin e jashtëm dhe sjelljen]. Kur e shoh këtë, ndihem [përfshini çdo emocion shtesë që po përjetoni me xhelozinë] sepse [tregoni se si po ndikon tek ju]. Unë dua të jem në gjendje të [emëroni ndryshimet që do donit të shihnit], dhe shpresoj se mund të më ndihmoni me këtë.”

Ky shembull merr pronësinë e emocioneve tuaja në vend që të sulmoj personin tjetër. Ai identifikon emocione shtesë që mund të jenë të shtresuara me xhelozinë dhe jep shembuj se cilat sjellje shkaktojnë emocionin si një vëzhgim në vend të një akuze. Së fundi, i jep partnerit një mundësi për të bashkëpunuar në zgjidhje, e cila përforcon njësinë në vend që të vendosë një person kundër tjetrit.

Shënim: Ndërsa ky mesazh është një përgjigje e përgjithshme, toni është gjithçka dhe mund të ndryshojë mënyrën se si mesazhi pritet.

 1. Përmbahuni nga marrja e vendimeve të nxituara.

Zgjedhjet e bëra në nerva e sipër mund të kenë ndikime negative afatgjata. Xhelozia që del jashtë kontrollit mund të shfaqet në zili dhe zemërim, gjë që mund të çojë në prishjen e marrëdhënies, e cila është e kundërta e asaj që dëshironi. Nëse jeni në gjendje të merrni një moment dhe të qetësoheni kur jeni shumë të acaruar, mund të zvogëloni gjasat për të bërë një zgjedhje për keqardhje.

Provoni të bëni ndonjë nga ushtrimet e mëposhtme:

 • Ushtrim i frymëmarrjes së thellë
 • Relaksim progresiv i muskujve
 • Një aktivitet i ndërgjegjshëm

Burimi: Revista “Psikologjia”

Qëndro me ne
14,721FansaPëlqeje
10,458NdjekësitNdjek
Më të lexuarat
Të tjera