8.5 C
Tiranë
HomeArgetimKuriozitete15 Punë që do të tronditeni se sa para mund të fitoni...

15 Punë që do të tronditeni se sa para mund të fitoni me një arsim shkollor tregtar

Për të bërë një jetë të arsyeshme, nuk keni nevojë për një diplomë katërvjeçare. Në të vërtetë, disa nga profesionet që mund të fitoni përmes shkollës tregtare paguhen shumë mirë. Me shpenzimet në rritje të shkollimit të kolegjit, nuk është çudi që disa njerëz po zgjedhin shkollën tregtare dhe certifikatat mbi gradat bachelor dhe gradat e tjera të arsimit të lartë. Prandaj, kjo na bën të marrim parasysh këtë listë të punëve më të paguara për të diplomuarit e shkollave tregtare.

Përveç kostove më të ulëta të shkollimit, shkolla tregtare ofron një rrugë profesionale më të përcaktuar. Mund të jetë e vështirë të përktheni një diplomë në një karrierë, por me programet profesionale, ju e dini saktësisht se ku po shkoni. Pra, nëse e dini se çfarë doni të arrini dhe shkollat ​​tregtare ofrojnë një program në atë fushë, shkollat ​​tregtare mund të jenë një përshtatje e shkëlqyeshme për ju. Për fat të mirë, nëse zgjidhni atë rrugë, nuk do të keni nevojë të hiqni dorë nga një pagë e madhe.

Çfarë është një shkollë tregtare?

Ndryshe nga një universitet i rregullt katërvjeçar, i cili u ofron studentëve një arsimim të gjerë të arteve liberale dhe humane, një shkollë tregtare përqendrohet në mësimin e studentëve informacionin dhe aftësitë teknike të kërkuara për një karrierë specifike, të tilla si saldimi dhe riparimi mekanik. Shkollat ​​tregtare mund të jenë publike ose private, dhe shumë prej tyre janë ndërmarrje fitimprurëse.

Pse të ndiqni një shkollë tregtare?

Programet më të shkurtra: Ndërsa diplomave bachelor duhen të paktën katër vjet studim me kohë të plotë për të përfunduar, programet profesionale zgjasin diku nga 3 deri në 24 muaj, në varësi të lëndës dhe programit. 

Perspektiva të Përmirësuara të Punës: Mbajtësit e diplomave të asociuara fitojnë më shumë se diplomat e shkollës së mesme. Ata gjithashtu kanë një shkallë më të madhe të punësimit. 

Rritja e Konkurrueshmërisë së Tregut: Konkurrueshmëria e një të diplomuari në treg përputhet me arsimin e tyre profesional. Kjo i përgatit ata për një profesion ose profesion të caktuar.

15 Punë me Pagesë të Lartë për Maturantët e Shkollave të Tregtisë

#1 Higjienist dentar:

Një higjenist dentar është një person që pastron dhëmbët. Dentistët dhe higjenistët dentarë bashkëpunojnë për të mbajtur dhëmbët dhe mishrat e dhëmbëve të pacientëve të shëndetshëm. Pastrimi i dhëmbëve, testimi për sëmundje, marrja e rrezeve X dhe edukimi i pacientëve se si të kujdesen për dhëmbët e tyre janë pjesë e përshkrimit të punës së tyre. Ata gjithashtu ndihmojnë me dokumentet dhe menaxhimin e zyrës.

Një diplomë e asociuar në higjienën e dhëmbëve, e cila kërkon rreth tre vjet për t’u përfunduar, zakonisht kërkohet për t’u bërë një higjenist dentar. Ju duhet të jeni të licencuar, por kërkesat specifike ndryshojnë sipas shtetit.

Higjienistët dentarë fituan një kompensim mesatar prej 74,820 dollarë në vit, ose 35.97 dollarë në orë, në 2018. Deri në vitin 2026, tregu i punës parashikohet të rritet me 10%, me 40,900 mundësi, që është dukshëm më i shpejtë se norma mesatare e rritjes. Nëse ju pëlqen të merreni me njerëz dhe jeni të interesuar për kujdesin shëndetësor, kjo është një mundësi e mirë karriere për ju.

#2 ATC (Kontrolluesi i Trafikut Ajror):

Aeroportet nuk mund të funksionojnë në mënyrë të sigurt pa kontrollues të trafikut ajror. Ata mbikëqyrin rrjedhën e aeroplanëve brenda dhe jashtë një aeroporti dhe sigurojnë që ata të mbajnë një ndarje të sigurt nga njëri -tjetri. Për shkak se kërkon përqendrim të vazhdueshëm, kjo punë mund të jetë e kërkuar.

Për t’u konsideruar për këtë pozicion, duhet të jeni një qytetar amerikan dhe të kaloni hetimet mjekësore dhe historike. Ju gjithashtu do të duhet të përfundoni një program trajnimi të miratuar nga Administrata Federale e Aviacionit. Kontrolli i trafikut ajror përfshihet në kursin e nivelit të nivelit të asociuar.

Ju gjithashtu mund të ndiqni një program më të avancuar të shkallës që mbulon më shumë terren. Kontrollorët e trafikut ajror marrin një pagë vjetore prej 124,540 dollarë, ose 59.87 dollarë në orë. Edhe pse tregu i punës po zvogëlohet, nëse i përmbushni standardet, mund të jeni në gjendje t’i bashkoheni këtij grupi të privilegjuar.

#3 Mbikëqyrësi i Departamentit të Marzhit:

Konsideroni të bëheni një mbikëqyrës i departamentit të diferencës nëse jeni të interesuar në financa, por nuk mendoni se një diplomë katërvjeçare është e përshtatshme për ju. Këta individë mbikëqyrin departamentin e marzhit të një kompanie, i cili përcakton nëse një klient është miratuar ose jo për kredi dhe mban shënime për të gjitha aktivitetet e llogarisë.

Për t’u bërë mbikëqyrës i departamentit të diferencës, nuk ka kërkesa formimi zyrtar. Sidoqoftë, të kesh një diplomë të asociuar në biznes, financa ose një fushë të ngjashme është e dobishme. Para se të shkoni te mbikëqyrësi, me siguri do të duhet të punoni në departamentin e marzhit për disa vjet.

Pagesa tipike vjetore për drejtorët e departamenteve të diferencës është 75,392 dollarë. Ata që punojnë për korporatat më të mëdha mund të fitojnë pak më shumë para. Prandaj, ato janë punët më të paguara për të diplomuarit e shkollave tregtare.

#4 Menaxheri i Ndërtimit:

Personeli përgjegjës për projektet e ndërtimit njihet si menaxher ndërtimi. Paraqitjet e faqeve të projektimit, trajtojnë buxhetet dhe mbajnë gjurmët e zhvillimit të projekteve të tyre. Ata janë përgjegjës për të siguruar që projektet të përfundojnë në kohë dhe me buxhet, dhe ato duhet të jenë në dispozicion për t’u marrë me çdo problem që mund të shfaqet.

Nëse dëshironi të jeni menaxher ndërtimi, mund të fitoni një diplomë të asociuar, një diplomë bachelor ose thjesht shumë përvojë në këtë fushë. Edhe pse shkollimi formal është mënyra më e sigurt, ju mund të merrni një pozicion menaxherial pa të, nëse e provoni veten për shumë vite në punë.

Nëse vendosni të vazhdoni shkollimin, kërkoni një program që fokusohet në menaxhimin e ndërtimit. Menaxherët e sheshit të ndërtimit fitojnë afërsisht 93,370 dollarë në vit ose 44.89 dollarë në orë. Me 44,800 vende të lira pune të parashikuara deri në vitin 2026, tregu i punës pritet të rritet me të njëjtën ritëm si tregu i përgjithshëm i punës.

#5 Menaxheri i Stacionit të Shërbimit të Automjeteve:

Paga mesatare për këtë punë është 47,232 dollarë në vit, 19.00 dollarë në orë, por mbani në mend se do të duhet të filloni në një pozicion me pagë më të ulët para se të punoni deri në menaxher. Nëse punoni shumë dhe dëshmoni vazhdimisht veten, mund ta arrini qëllimin tuaj.

Në industrinë e automobilave, një menaxher i stacionit të shërbimit është në kontroll të operacioneve. Mund të jetë një stacion benzine, një dyqan riparimi ose diçka krejtësisht tjetër. Menaxheri përcakton orët e punës, rekruton personel, cakton përgjegjësitë e punës, vendos çmimet dhe bën zgjedhje të tjera kryesore.

Për t’u bërë menaxher i stacionit të shërbimit të automobilave, mund të ndiqni një sërë rrugësh. Ju mund të ndiqni shkollën e tregtisë për të mësuar se si të jeni mekanik dhe pastaj të përparoni në shkallë. Ju madje mund të fitoni një diplomë të një bashkëpunëtori biznesi ose bachelor për t’ju ndihmuar të përparoni më shpejt. Para se të bëheni menaxher, do t’ju duhet një përvojë në biznesin e automobilave.

#6 Teknolog kardiovaskular:

Teknologët kardiovaskular ndihmojnë mjekët të diagnostikojnë dhe trajtojnë çrregullimet e zemrës dhe enëve të gjakut duke përdorur pajisje mjekësore. Këta profesionistë mjekësorë kryejnë EKG, teste stresi, ekzaminime të enëve të gjakut dhe procedura të tjera. Ata mund të jenë ekspertë në ekokardiografi, kardiologji invazive ose teknologji vaskulare, për shembull.

Ju do të keni nevojë për një diplomë të asociuar ose për të përfunduar një program certifikimi në një shkollë ose spital për të punuar si teknolog kardiovaskular. Para se të punoni si teknolog kardiovaskular, mund t’ju duhet të merrni një certifikim.

Ky pozicion paguan rreth 67,080 dollarë në vit ose 32.25 dollarë në orë. Deri në vitin 2026, tregu parashikohet të rritet me 17%, me 21,100 vende të lira pune – shumë më shpejt se ritmi mesatar i rritjes së vendeve të punës.

#7 Mekanik ashensor:

Mekanika e ashensorit merret me instalimin, mirëmbajtjen dhe riparimin e ashensorëve, shkallëve lëvizëse, vendkalimeve lëvizëse dhe pajisjeve të tjera të ngjashme. Ata shpesh kërkohet të punojnë në hapësira të mbyllura siç janë dhomat e makinerive ose në lartësi të mëdha siç është maja e një boshti të ashensorit.

Mekanikët e ashensorëve shpesh duhet të përfundojnë një program mësimi pesëvjeçar që përfshin arsim në klasë ose në internet, si dhe trajnime në punë. Para se të filloni këtë program, duhet të keni një diplomë të shkollës së mesme ose ekuivalentin e saj.

Nëse e kaloni provimin përfundimtar, mund të vazhdoni të ndiqni kredencialet më të avancuara. Mekanika e ashensorit duhet të licencohet në disa shtete. Mekanika e ashensorit fitoi një mesatare prej 79,780 dollarë në vit, ose 38.36 dollarë në orë, në 2018. Deri në vitin 2026, punësimi pritet të zgjerohet me një normë më të shpejtë se mesatarja prej 12%. Kjo mund të jetë puna për ju nëse jeni të prirur mekanikisht dhe fizikisht të shëndetshëm.

#8 Teknik i Shërbimeve të Energjisë:

Punëtorët e linjës, të njohur shpesh si teknikë të shërbimeve të energjisë, instalojnë, riparojnë dhe mirëmbajnë pajisjet elektrike. Ato veprojnë me linja të tensionit të lartë dhe herë pas here kërkohet që të ngjiten në shtyllat e shërbimeve për t’i arritur ato. Ata punojnë me orë të rregullta, por mund t’u kërkohet të punojnë jashtë orarit nëse ka ndërprerje të mëdha për shkak të stuhive ose ngjarjeve të tjera.

Ju mund të hyni në një program mësimi menjëherë pas shkollës së mesme për të punuar si punonjës i linjës. Sidoqoftë, shumë teknikë të shërbimeve të energjisë së pari fitojnë një certifikatë ose një diplomë të asociuar në një fushë të ngjashme. Do të keni një fillim të mirë me një diplomë zyrtare, por prapë do t’ju duhet disa trajnime në punë. Kompensimi tipik vjetor për teknikët e linjës elektrike është 65,880 dollarë, ose 31.67 dollarë në orë. Punonjësit e linjës së telekomunikacionit fitojnë mesatarisht 58,280 dollarë në vit. Me afërsisht 18,400 hapje deri në vitin 2026, punësimi në këtë profesion parashikohet të zgjerohet me 8%.

#9 Prodhuesi i kaldajave:

Kaldaja dhe kazanët e mbyllur, si dhe kontejnerë të tjerë të mëdhenj për lëngje ose gazra, janë instaluar, riparuar dhe mirëmbajtur nga kaldajuesit. Ata gjithashtu pastrojnë kaldaja dhe i inspektojnë ato për të meta. Prodhuesit e kaldajave zakonisht përdorin pajisje saldimi dhe, gjithnjë e më shumë, makina robotike dhe të automatizuara për të bërë punën e tyre. Atyre mund t’u kërkohet të udhëtojnë dhe të qëndrojnë në vendet e punës për periudha të zgjatura kohore.

Shumica e prodhuesve të kaldajave marrin arsimin e tyre përmes një programi të mësimit ose trajnimit. Ju keni një shans më të mirë për t’u pranuar në këto programe nëse keni ekspertizë dhe certifikim saldimi. Prodhuesit e kaldajave bënë një pagë mesatare vjetore prej 62,150 dollarë, ose 29.88 dollarë në orë, në vitin 2018. Tregu për prodhuesit e kaldajave parashikohet të rritet me 9% deri në vitin 2026, me 1,500 pozicione të reja në një fushë prej 17,200. Kjo mund të jetë një punë e shkëlqyeshme për ju nëse jeni të kënaqur me makinat, veçanërisht pajisjet e saldimit, dhe nuk ju shqetëson puna fizikisht e kërkuar dhe potencialisht e rrezikshme.

#10 Sonografi diagnostikues mjekësor:

Një sonograf mjekësor diagnostikues është një tjetër thirrje mjekësore e shkollës tregtare fitimprurëse. Ata veprojnë me një sonogram, një pjesë e pajisjeve mjekësore që përdor teknologjinë me ultratinguj për të bërë imazhe të organeve dhe indeve, si dhe për të parë një fetus brenda mitrës. Detyra më e njohur e një sonografi diagnostikues mjekësor është të informojë prindërit për seksin e fëmijës së tyre të palindur.

Ata që janë të interesuar të bëhen një sonograf mjekësor diagnostikues mund të regjistrohen në një program diplomash dyvjeçar, por një program certifikimi njëvjeçar mund të jetë gjithashtu i mjaftueshëm. Shumica e bizneseve preferojnë që ju të keni marrë provimin e certifikimit të Regjistrit Amerikan të Diagnostikuesve të Mjekëve, i cili administrohet nga Regjistri Amerikan i Sonografëve Mjekës Diagnostikë.

Sonografët diagnostikues mjekësorë fitojnë një pagë mesatare vjetore prej 67,080 dollarë (32.25 dollarë në orë). Parashikimi i punës për këtë karrierë është shumë më i mirë se mesatarja, me 21,100 vende të lira pune që priten deri në vitin 2026. Ky pozicion është ideal për personat që janë të interesuar në mjekësi dhe kanë përvojë pune si me njerëz ashtu edhe me teknologji.

#11 Teknik i IT:

Konsideroni një karrierë si teknik i teknologjisë së informacionit (IT) nëse jeni të fortë me kompjuterët. Instalimi, korrigjimi, riparimi dhe mirëmbajtja e pajisjeve kompjuterike është pjesë e këtij punësimi. Ai gjithashtu mund të përfshijë trajnimin e njerëzve se si të përdorin pajisjet dhe t’i ndihmojë ata në zgjidhjen e problemeve të kompjuterëve në mënyrë të pavarur.

Ka disa mënyra për të hyrë në sektorin e IT, por një diplomë e asociuar në teknologjinë e informacionit do t’ju ofrojë shumë mundësi. Certifikimet kërkohen gjithashtu nga disa punëdhënës. Edhe pse nuk kërkohet t’i keni ato, ato mund t’ju ndihmojnë të dalloheni si kandidatë.

Profesionistët e IT gjithashtu mund të përfitojnë nga marrja e kurseve të specializuara të certifikimit për të zhvilluar aftësi të reja teknike. Specialistët e IT fitojnë rreth 53,470 dollarë në vit (25.70 dollarë në orë) si teknikë të IT. Me 835,300 praktikues aktual, IT është një fushë me zhvillim të shpejtë. Me 88,500 vende pune deri në vitin 2026, tregu i punës për teknikët e IT parashikohet të rritet me 11%.

#12 Operatori i stërvitjeve rrotulluese për industrinë e naftës dhe gazit:

Si një operator stërvitje rrotullues, ju mund të fitoni një jetë të mirë në industrinë e naftës dhe gazit. Ngritja dhe funksionimi i pajisjeve të shpimit për të testuar një zonë gjatë kërkimit të naftës dhe gazit është pjesë e kësaj pune. Ju gjithashtu do të duhet të gërmoni naftë dhe gaz herë pas here. Roustabouts, operatorët derrick, operatorët e njësive të shërbimit dhe operatorët e stërvitjeve rrotulluese janë të gjitha nënkategori të këtij profesioni, dhe secili nëntip operon një lloj të ndryshëm makinerish.

Trajnimi në punë është kërkesa më vendimtare për t’u bërë operator stërvitje rrotullues. Ju gjithashtu mund të regjistroheni në klasa për të përmirësuar kuptimin tuaj për pajisjet që ju nevojiten dhe biznesin e energjisë në përgjithësi, dhe do t’ju duhet të jetoni ose të lëvizni në një rajon ku shpimi i naftës dhe gazit është i zakonshëm. Një operator stërvitje rrotullues fiton një mesatare prej 56,740 dollarë në vit, ose 27.28 dollarë në orë. Deri në vitin 2026, punësimi në këtë fushë pritet të zgjerohet me 24%.

#13 Terapisti i frymëmarrjes:

Një terapist i frymëmarrjes ndihmon pacientët që kanë vështirësi në frymëmarrje për shkak të një gjendje kronike të tillë si astma ose një emergjence të tillë si një sulm në zemër ose goditje. Terapistët e avancuar të frymëmarrjes gjithashtu mund të zhvillojnë programe trajtimi dhe të ofrojnë edukim të pacientëve mbi shëndetin e frymëmarrjes.

Ky personel mjekësor duhet të jetë i përgatitur mirë në sistemin e frymëmarrjes, të jetë në gjendje të përdorë pajisjet thelbësore dhe të ndërveprojë me pacientët. Ata gjithashtu duhet të kenë njohuri për sektorin mjekësor.

Shumica e terapistëve të frymëmarrjes kanë nevojë për një diplomë të asociuar për të filluar, dhe ata duhet të jenë të certifikuar në çdo shtet përveç Alaskës. Terapistët e frymëmarrjes fitojnë mesatarisht 60,280 dollarë në vit ose 28.98 dollarë në orë. Me një fuqi punëtore të tanishme prej 130,200 njerëz, fusha parashikohet të rritet me 23% deri në vitin 2026, me 30,500 vende të reja pune.

#14 Zhvilluesi i uebit:

Një karrierë si zhvillues uebi do të ishte ideale për ju nëse jeni krijues dhe njohës të kompjuterit. Zhvilluesit e uebit krijojnë faqe interneti dhe janë përgjegjës për pjesët teknike dhe estetike të faqes. Ata gjithashtu mund të shkruajnë përmbajtje për faqet e tyre të internetit.

Një diplomë e asociuar në hartimin e uebit normalisht kërkohet, megjithatë gradat në shkencat kompjuterike, dizajnin grafik dhe biznesin mund të jenë gjithashtu të dobishme. Zhvilluesit e uebit bëjnë një pagë mesatare vjetore prej 69,430 dollarë, ose 33.38 dollarë në orë. Punësimi në këtë industri parashikohet të zgjerohet 15% deri në vitin 2026, me 24,400 hapje, me një fuqi punëtore prej rreth 162,900. Zhvilluesit e ueb-punësuar përbëjnë rreth një të shtatën e të gjithë zhvilluesve të uebit. Sidoqoftë, ato mund të punojnë për korporatat kompjuterike, firmat e projektimit ose bizneset që drejtojnë faqet e tyre të internetit.

#15 Mekaniku i avionëve:

Një mekanik ose teknik i aviacionit është një punë tjetër e shkollës tregtare e kërkuar. Ky pozicion përfshin riparimin dhe mirëmbajtjen e avionëve dhe pajisjeve të tjera avionike. Ata gjithashtu mund të kryejnë kontrolle në avionë.

Mekanikët e avionëve shpesh ndjekin një shkollë të teknikëve të mirëmbajtjes së aviacionit të miratuar nga Administrata Federale e Aviacionit (FAA). Disa njerëz shkojnë drejtpërdrejt nga shkolla e mesme në punë dhe marrin trajnime në punë, ndërsa të tjerët fitojnë përvojë në ushtri. Pjesa dërrmuese e atyre që punojnë në këtë sektor janë të certifikuar ose të licencuar.

Kompensimi tipik vjetor i një mekaniku ose tekniku të aviacionit është 63,060 dollarë në vit ose 30.32 dollarë në orë. Me një fuqi punëtore aktuale prej 149,500 njerëz, punësimi në këtë industri ka të ngjarë të qëndrojë në mënyrë të arsyeshme të qëndrueshme, me 7,500 vende të reja pune të pritshme deri në vitin 2026 me një normë rritjeje prej 5%.

Përfundimi

Pra nuk jeni të interesuar të shkoni në universitet? Kjo nuk është çështje! Ju do të tronditeni sa para mund të fitoni me një arsim shkollor tregtar. Lista jonë e 15 punëve më të larta në shkollat ​​tregtare me pagën më të lartë mund t’ju ndihmojë të filloni. Për shkak të rritjes së kërkesës për aftësi tregtare, veçanërisht në biznesin e kujdesit shëndetësor, madje mund ta gjeni veten në një pozitë më të mirë sesa kolegët tuaj të diplomuar në universitet.

Qëndro me ne
14,000FansLike
10,557FollowersFollow
Më të lexuarat
Të tjera

Lini një koment