10.5 C
Tiranë
HomeArgetim13 Fakte interesante për Tokën

13 Fakte interesante për Tokën

Toka është planeti i tretë në sistemin diellor, ndërkaq sipas largësisë nga Dielli është e pesta për nga madhësia. Nganjëherë ne jetojmë diku por nuk e kuptojnë sesa vend i mrekullueshëm është, deri dikush na vjen për vizitë. Këtu në tokë nuk kemi pasur shumë vizitorë për të na treguar mrekullitë e planetit

13 fakte interesante nga qindra të tjera që ekzistojnë:

 1. Toka është i vetmi planet në Sistemin diellor në të cilin ka pllaka tektonike.
 2. Vlerësohet që temperatura në brendësinë e Tokës është midis 5.000 dhe 7.000 gracë celsius.
 3. Nuk është për t’u çuditur që astronautët e quajtën Tokën ‘planeti i kaltër’, duke pasur parasysh që rreth 70% e sipërfaqes është e mbuluar me ujë.
 4. Pothuajse i tërë uji në Tokë është i njelmët, përkatësisht 97%!
 5. Në Antarktik ka aq shumë akull sa ka Oqeani Atlantik ujë.
 6. Në oqeanet botërore jetojnë deri në një milion lloje të ndryshme organizmash. Nga to, dy të tretat akoma nuk janë klasifikuar.
 7. 90% e të gjitha vullkaneve aktive ndodhin në oqeane.
 8. 99% e arit gjendet në bërthamën e Tokës. Sikur të mund të nxirrnim këtë ar dhe të mbështillnim me të planetin, do të fitonim shtresën e arit të lartë 1.5 metra.
 9. Një bakter është gjendur në thellësinë e Tokës prej 2.8 kilometra. Ato mbijetojnë ashtu që përdorin radioaktivitetin e uraniumit, për të shndërruar ujin në energji.
 10. Temperatura më e lartë e regjistruar ndonjëherë ka qenë 57,8 gradë celsius – në vitin 1922 në El-Azi, Libi, Më e ftohtë ka qenë më 1983 në Vostok Station në Antarktik – 89,2 gradë celsius.
 11. Në Austri janë gjendur fosilet e baktereve të vjetra 3.5 miliardë vjet. Këto baktere kanë ekzistuar edhe para se atmosfera e Tokës ka pasur oksigjen.
 12. Çdo vit, kontinentet largohen nga njëri-tjetri për afro 2 cm.
 13. Çdo ditë, në Tokë lindin rreth 200.000 njerëz, ndërkaq, sipas disa vlerësimeve, deri tani në planet kanë jetuar 106 miliardë njerëz. Çdo sekondë vdesin dy njerëz.
Qëndro me ne
14,000FansLike
10,792FollowersFollow
Më të lexuarat
Të tjera

Lini një koment