9 C
Albania
Wed, 14 April, 2021

12 të vërtetat e një marrëdhënieje që shpesh i harrojmë

Është e lehtë ta komplikosh një marrëdhënie. Këtu janë 12 kujtesa të thjeshta për t’ju ndihmuar të mbani gjallë dhe mirë marrëdhënien tuaj:

 1. Çdo marrëdhënie duhet të punohet vazhdimisht.

Asnjë marrëdhënie nuk do të jetë e fortë nëse nuk punoni së bashku. Kjo është një punë e përpiktë. Kur të gjithë zemërohen, mbajnë gjithçka brenda vetes dhe heshtin për arsyen e inatit, marrëdhënia shembet. Komunikimi i hapur dhe ndershmëria janë çelësat e lumturisë familjare.

 1. Ju merrni në kthim vetëm atë që investoni

Nëse dëshiron të të duan, atëherë duaje veten. Nëse përpiqesh të gjesh një mik të vërtetë, bëhu vetë. Nëse doni të kuptoheni, përpiquni të kuptoni të tjerët. Dhe kjo nuk është një teori, por ekskluzivisht një praktikë jetësore.

 1. Ju kurrë nuk mund të luftoni për vendin tuaj në jetën e dikujt

Asnjëherë mos lypni një vend për veten në jetën e dikujt, sepse nëse personi tjetër e kupton se dëshiron t’ju shohë në jetën e tij, ata patjetër do të gjejnë kohën dhe vendin për të dhe gjithçka tjetër është vetëm një justifikim.

 1. Asgjë në jetë nuk ndodh kot. Ka një arsye për gjithçka

Në jetë disa njerëz do t’ju përdorin, disa do të eksperimentojnë, të tjerë do t’ju mësojnë diçka, por të gjithë ata do të sjellin diçka të mirë në jetën tuaj. Kjo është një përvojë jetësore. Mësoni të dalloni se kush ju jepet për përvojë dhe kush është për jetën. Asgjë nuk do të jetë e tepërt dhe kjo do të ndihmojë për të ardhmen.

 1. Ne të gjithë ndryshojmë me kalimin e kohës dhe nuk ka asgjë të keqe për këtë

Nevojat tona ndryshojnë vazhdimisht. Kur dëgjoni që ju thonë: “Ju keni ndryshuar”, nuk do të thotë aspak që jeni përkeqësuar. Më shpesh, kjo tregon që ju keni zgjedhur rrugën tuaj në jetë dhe keni ndaluar të bëni gjithçka që u pëlqen të tjerëve. Mos kërkoni falje për këtë. Është më mirë të jesh i sinqertë dhe të vazhdosh të bësh atë që zemra të thotë të bësh.

 1. Lumturia është brenda jush dhe një jetë e lumtur është në duart tuaja

Nëse nuk mund të gjesh një gjuhë të përbashkët me veten, për çfarë mund të flasim? Si mund të keni marrëdhënie të forta me të tjerët nëse nuk mund të jetoni vetëm. Askush në këtë botë, përveç vetes suaj, nuk do t’ju bëjë të lumtur. Lumturia është punë. Ju vetë duhet ta “ushqeni” atë dhe më pas ta ndani me të tjerët. Nëse lumturia juaj është në duart e partnerit tuaj, mendoni për një minutë, mbase keni humbur diçka?! Lumturia del nga ju, ju duhet të mësoni të kërkoni burimin e saj në veten tuaj.

 1. Falja është një mënyrë për t’ju ndihmuar të përmirësoni jetën tuaj.

Falja nuk është vetëm të thuash: “Gjithçka që keni bërë është falur”. Falja do të thotë të kuptosh se “nuk do të lejoni asnjë veprim të shkatërrojë jetën tuaj”. Falja është një parim jetësor. Falja nuk do të thotë të fshish veprimin e përsosur nga kujtesa ose të harrosh plotësisht gjithçka që është bërë. Falja do të thotë të heqësh dorë nga ndjenjat e dhimbjes dhe të mësosh nga përvoja.

 1. Ju nuk mund t’i ndryshoni njerëzit, ata mund të ndryshojnë vetëm vetë

Në vend që t’i detyroni njerëzit të bëhen të ndryshëm, është më mirë t’i mbështesni ata dhe të ndihmoni me shembuj. Nëse nuk ju pëlqen diçka nga sjellja e partnerit tuaj, mos prisni që ajo të ndryshojë me kalimin e viteve. Nëse vërtet dëshironi që ai të ndryshojë, jini të sinqertë për atë që nuk ju pëlqen në sjelljen e tij dhe kërkoni një kompromis. Më e rëndësishmja, bëni gjithçka së bashku në mënyrë që partneri juaj të kuptojë se cili është problemi.

 1. Debatet vrasin kohën dhe janë të padobishme.

Sa më pak kohë të luftoni me ata që përpiqen t’ju ofendojnë, aq më shumë kohë do t’ju duhet të komunikoni me ata që vërtet doni. Kur grindeni me të dashurit tuaj, merrni frymë, qetësohuni dhe flisni me edukatë për situatën. Së bashku do të gjeni gjithmonë një rrugëdalje.

 1. Ndonjëherë është më mirë që disa njerëz të largohen nga jeta juaj.

Nëse njerëzit përreth jush kanë përfituar gjithnjë e më shumë nga ju kohët e fundit, atëherë është më mirë që ata të largohen nga jeta juaj. Nëse dikush ju poshtëron vazhdimisht dhe e bën jetën të padurueshme, atëherë është koha që ju të gjeni guximin dhe mbi të gjitha, respektin për veten tuaj, në mënyrë që të largoheni nga jeta e këtyre njerëzve. Do të lëndojë në fillim, por vetëm në fillim. Dhe kjo është shumë më mirë sesa të durosh poshtërimin dhe dhimbjen gjithë jetën.

 1. Një fjalë e mirë mund të shkojë shumë larg.

Vlerësoni marrëdhënien tuaj çdo minutë. Çdo ditë, marrëdhëniet mund të bëhen më të forta dhe më të qëndrueshme falë një fjale apo vepre të mirë që mishëron gjithë sinqeritetin e ndjenjave. Mos harroni se një buzëqeshje mund të ndryshojë gjithë botën e një personi. Sigurisht, jo e gjithë bota për të gjithë banorët e Tokës, por ju do ta bëni të lumtur botën e një personi të veçantë.

 1. Ndonjëherë edhe marrëdhëniet më të forta nuk zgjasin përgjithmonë.

Fatkeqësisht, njerëzit nuk jetojnë përgjithmonë. Prandaj, dashuroni dhe vlerësoni ata që ju duan çdo minutë. Ju kurrë nuk do ta kuptoni plotësisht se çfarë nënkuptojnë ato në jetën tuaj derisa t’i humbni, ndërsa janë aty pranë. Dhe më e rëndësishmja, mos harroni se nëse diçka nuk mund të zgjasë përgjithmonë, kjo nuk do të thotë që ju nuk duhet të filloni diçka të re. Ju duhet të luftoni për lumturinë.

Burimi: Revista “Psikologjia” & italiafeed.com

Artikuj të ngjashëm

Lini një përgjigje

Qëndro i lidhur

10,984FansaPëlqeje
10,700NdjekësitNdiq
- Advertisement -

Artikujt e fundit